flandersbio_zorganderstv.jpg

Nieuwe samenwerking tussen Vlaamse en Japanse biotechsector

flanders.bio, de cluster van de life sciences spelers in Vlaanderen, en Japan Bio Industry Association (JBA) gaan nauw samenwerken. Er werd een akkoord ondertekend tussen beide organisaties tijdens ‘knowledge for growth’, het jaarlijkse congres van de life sciences cluster in Gent.

“Dit is een belangrijke overeenkomst”, benadrukt Henk Joos, Managing Director van flanders.bio. “Door deze overeenkomt krijgen onze Vlaamse bedrijven directe toegang tot de Japanse geneesmiddelenmarkt, goed voor een jaarlijkse omzet van 105 miljard euro. Het is de tweede grootste markt voor geneesmiddelen en diagnostica ter wereld na de Verenigde Staten.”

Japan kampt, net als Vlaanderen, met een toenemende vergrijzing van de bevolking. Na de economische terugval in 2011 als gevolg van de aardbeving, de tsunami en het nucleaire lek in de kerncentrales, is het land opnieuw op zoek naar nieuwe innovatieve geneesmiddelen. Als de werking van nieuwe medicatie is aangetoond, worden ze vaak sneller dan bijvoorbeeld in de VS toegelaten op de Japanse markt. Voor Vlaamse en Belgische life sciences bedrijven is dat een belangrijke troef. Henk Joos: “Wij hebben de laatste drie jaar ook gemerkt dat Japanse farma- en biotechbedrijven meer inzetten op open innovatie en actief op zoek zijn naar samenwerkingen. Dat speelt in de kaart van onze bedrijven.” 

Japanse investeringen
Japanse bedrijven investeerden voor meer dan 1 miljard euro in Belgische life sciences bedrijven via overnames maar ook door het afsluiten van samenwerkingen met ondernemingen zoals Ablynx, ADX Neurosciences en reMYND. Lieve Ongena, Science Policy Manager bij VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), reist jaarlijks naar Japan om investeringen van Japanse biotechbedrijven en onderzoeksamenwerkingen naar Vlaanderen te halen. Een bekend voorbeeld is het onderzoekslabo van Yakult in Gent. Deze zuiveldrank was oorspronkelijk gebaseerd op de darmflora van de Japanner. “Om het product aan te passen aan de Europese markt, hebben wij het bedrijf jaren geleden kunnen overtuigen om het Europese onderzoekslabo in Gent te vestigen. De Japanners werden vooral aangetrokken door onze dynamische biotechcluster en knowhow”, aldus Lieve Ongena. Het vertrouwen van een Japanse partner winnen, duurt normaal vele jaren. “Dat is voor kleinere biotechspelers een probleem. Door deze samenwerking met JBA is er van bij de start een vertrouwensband. Hierdoor zullen we in de toekomst nog sneller investeringsprojecten naar de Vlaamse biotechcluster kunnen brengen.”

1000 Japanse bedrijven
Het akkoord tussen flanders.bio en JBA werd in Gent ondertekend in aanwezigheid van Federaal Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. flanders.bio vertegenwoordigt 350 life sciencesbedrijven in Vlaanderen. Japan Bioindustry Association (JBA) verenigt 1000 bedrijven.

Mr. Yoshiaki Tsukamoto, executive director van JBA: “Vlaanderen is een significante speler in de innovatieve geneeskunde. Daarnaast is flanders.bio één van de weinige biotechclusters in Europa met bedrijven uit de agro voedingsindustrie en de industriële toepassingen. Deze overeenkomst met flanders.bio is voor ons dan ook een belangrijke stap. Hierdoor kunnen we onze krachten nog beter bundelen.”

Bron & Foto: Falnders Bio – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.