Nieuwe technologie verwijdert verontreinigde lucht uit ziekenhuizen

Wanneer we de luchtvervuiling met bijvoorbeeld de MRSA bacterie succesvol willen verbannen, is het verplicht om eerst de luchtkwaliteit in onze ziekenhuizen kritisch te evalueren. Deze eigenschap staat op het spel, in het bijzonder omdat we ziekenhuizen zo goed isoleren. Luchtkokers blijken ideale transportleidingen te zijn voor micro-organismen. Niet tegenstaande het feit dat filters in staat zijn om dragers van verontreinigende stoffen te filteren, zijn ze niet in staat om ze te verwijderen. Een nieuwe Nederlandse uitvinding steriliseert de lucht volledig, met slechts één enkele passage. Virobuster, waarvan de zetel zich in Enschede in Nederland bevindt, ‘lanceerde’ zijn nieuwe uitrusting, de ‘Steritube’, na deze uitgebreid getest te hebben in laboratoria en ziekenhuizen. Door de lucht verspreidde schimmels, bacteriën en virussen zullen onherroepelijk het hoofd bieden. Steriele lucht betekent een aanzienlijk kleiner risico op besmetting voor patiënten en personeel, zoals werd bewezen door de testen.

Volksgezondheid
Infecties door bacteriën en virussen zijn een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Voeg daarbij de immer toenemende weerstand van deze micro-organismen en als patiënt zult u een hoger risico lopen om besmet te worden tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Desinfecteren vormt een toenemende kost voor ziekenhuizen, en verzekeringsmaatschappijen eisen vaak preventieve in plaats van genezende maatregelen.
Het effectief aanpakken van de luchtkwaliteit is niet alleen voor ziekenhuizen en belangrijke kwestie. Voor plaatsen waar voedsel wordt bereid of opgeslagen worden ook hoge eisen gesteld op het gebied van luchtkwaliteit.

Nieuwe methode
Virobuster heeft de nieuwe methode voor luchtsterilisatie onder andere geïmplementeerd in uiterst kritische omgevingen zoals het microbiologisch laboratorium in de Twente-Achterhoek, de afdeling pediatrie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het medisch centrum Haaglanden en in de afgesloten en beveiligde tuberculoseafdeling van het UMC St. Radboud in Nijmegen. De techniek blijkt een doeltreffend antwoord te zijn op het toenemende probleem van onder andere MRSA-besmetting in ziekenhuizen en virusuitbraken zoals SARS, TBC of vogelgriep (H5N1). De techniek is gebaseerd op het UVGI-principe: het bestralen van ziektekiemen met ultraviolette stralen. Belangrijk hier is het focussen op het liquideren van DNA door middel van UVC-licht met een golflengte van 254 nm. Dit type van gebruik van UVC heeft zichzelf bewezen sinds 1920, maar had vele beperkingen voor resultaten in de praktijk waardoor het niet op grote schaal kon toegepast worden. Tot onlangs werden er onlangs ontoelaatbaar hoge ozonconcentraties opgewekt bij het gebruiken van UVC. De verbeterde en gepatenteerde Virobuster UVGI-techniek wekt geen ozon, pyrogeen of andere toxines op. Daarom is het gebruik ervan perfect veilig voor mensen, dieren en het milieu.

Filters kunnen er niet tegenop
Aangezien een luchtkoker het ideale overgangsgebied is voor micro-organismen, kunnen infecties zich snel verspreiden. Op dat moment leek het plaatsen van filters een passende oplossing. Hoewel mechanische filtertechnieken niet opkunnen tegen de toenemende complexiteit van HVAC-installaties.
Ze kunnen niet langer functioneren en slibben dicht. Eén van de resultaten daarvan is een hogere drukval en de stijging van het energieverbruik die eruit voortvloeit. Hoewel dit niet alles is.
De micro-organismen die opgevangen werden door de filter kunnen blijven groeien op het filteroppervlak en kunnen aflatoxines verspreiden. Het verwijderen van een zwaar vervuilde filter is iets wat dient te gebeuren met uiterste voorzichtigheid, want anders kan de remedie erger zijn dan de ziekte.

Mobiele, steriele tent
In sommige situaties is het snelle opzetten van een steriele omgeving essentieel. Bijvoorbeeld wanneer alle quarantainekamers in het ziekenhuis bezet zijn, of er verkozen is niet te investeren in het bouwen van betrekkelijk dure, nieuwe quarantainekamers. Speciaal hiervoor heeft Virobuster de Steritent ontwikkeld: een mobiele, steriele tent met een verbonden Virobuster Steritube. De tent kan binnen de vijf minuten opgezet worden. Een ander uniek aspect is dat ook besmette patiënten in de tent verzorgd kunnen worden. De Virobuster Steritube is niet alleen in staat om de binnenkomende, maar ook de buitengaande lucht te steriliseren. Dit is de reden waarom besmette patiënten niet langer een risico vormen voor hun omgeving.

 

Toegenomen aantal modules in een installatie met een grote capaciteit.

Combinatie van filters en UVGI
De combinatie van filters en UVGI omvat de hele verontreinigde zone (zie illustratie). De combinatie maakt het mogelijk om gebruik te maken van de overlapping tussen filters van een hoger niveau en UVGI. Door UVGI toe te passen, kan een filter van een lager niveau gebruikt worden zonder in te boeten aan biologische luchtkwaliteit. Het voordeel van een filter van een lager niveau is de lagere druk die een aanzienlijke besparingsimpact heeft op het energieverbruik. Bijvoorbeeld: de energie die nodig is om een ventilator te doen werken, vertegenwoordigt 70% van de totale kostprijs van de fileter– uitgezonderd aankoop (15%), reiniging (8%), installatie (5%) en verwijdering (2%).
Modulair
Door het feit dat de Virobuster Steritube een standaard module is, is de installatie ervan vrij eenvoudig. Dit zou kunnen verwijzen naar het ‘aanbrengen’ in bestaande luchtkokers, in nieuwe gebouwen, opgehangen of op zichzelf staand in een kamer. In combinatie met een ventilator of kleppenmodule biedt dit een aantal energiebesparende en gebruiksvriendelijke mogelijkheden. De installateur kan modellen gebruiken om het kokersysteem voor te bereiden of te synchroniseren, zonder dat het nodig is rekening te houden met de sterilisatiemodules. Bij de eigenlijke installatie zal het slechts een beperkte hoeveelheid tijd in beslag nemen om de modellen te vervangen door de eigenlijke sterilisatiemodules. Dit modulair concept blinkt uit door zijn eenvoudigheid en praktisch gebruik zowel voor de installateur als voor de gebruiker: biomedisch of technisch vakmanschap is niet vereist.

Het voordeel is ook dat de drukval minimaal is. Bestaande instellingen kunnen eenvoudigweg behouden worden. De capaciteit kan uitgebreid worden door middel van bijkomende modules en klantspecifiek ontwerp is niet vereist. In tegenstelling tot wat van toepassing is bij een mechanische filter, kan een Steritube gebruikt worden zodra capaciteit vereist is. Deze nieuwe oplossing, die vrij is van drukval, biedt het ziekenhuis flexibiliteit in hoge mate. Een standaard patiëntenkamer kan bijvoorbeeld door één druk op de knop omgevormd worden in een quarantainekamer. Indien er een sterilisatiemodule beschikbaar is in de toevoer of afvoer, of indien er een op zichzelf staande eenheid aanwezig is in de kamer, kan de kamer snel aangepast worden om besmette of verzwakte patiënten te ontvangen.
Het via afstandbediening aflezen van de werking
De uitrusting beschikt over een ingebouwde microchip, die het sterilisatieproces voortdurend en rechtstreeks controleert, en het indien nodig aanpast. De modules communiceren onderling of ondersteunen elkaar wanneer er een hogere capaciteit vereist is. Alle statusgegevens, foutmeldingen en dienstberichten kunnen gecommuniceerd worden via het dienstenbeheersysteem, het internet of lokale schermen.

Onderhoud
Het onderhoud is ook vrij eenvoudig. Twee klemmen worden gebruikt om de volledige module te verwisselen en een nieuwe module binnen enkele seconden te installeren. De originele module zal ter plaatse onderhouden worden door een bevoegde verdeler en zal in een later stadium op een andere locatie geïnstalleerd worden. Indien een garantie van 24u op 24, 7 dagen op 7 van toepassing is kan zelfs een ‘veilige verandering’ geregeld worden, doormiddel van dubbele kleppen op de modules. De UVGI-lampen hebben elk een levensduur van 9000 uur; na een periode van 8000 uur geeft de uitrusting door middel van een signaal aan dat ze vervangen dienen te worden. Deze zal echter ook een signaal geven indien het niet de juiste lampen zijn of wanneer deze niet goed functioneren.

Tekst: Leon van den Berg

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.