Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Nieuwe zoektocht naar Covid-19 behandeling bij niet-gehospitaliseerde patiënten

Delen

Vandaag start het UZ Gent voor het eerst met een onderzoek naar een effectieve behandeling van een COVID-besmetting bij niet-gehospitaliseerde patiënten. Een studieteam onder leiding van dr. Marie-Angélique De Scheerder (Algemene inwendige ziekten) wil bij een grote groep respondenten de effecten van het antiviraal middel Camostat nagaan.

Minder ziek

Camostat wordt in Japan al ingezet bij de behandeling van chronische alvleesklierontsteking. Het geneesmiddel werd veilig bevonden, maar is bij ons nog niet op de markt. Recent wetenschappelijk onderzoek wees echter uit dat het ook de werking van het COVID-19-virus beïnvloedt. Zo kan het geneesmiddel het ziekteverloop milderen en mogelijk ook de duur en de ernst van de symptomen én de besmettelijkheid terugdringen.

Proefpersonen gezocht

Het UZ Gent bestudeert nu welke uitwerking het medicijn heeft wanneer het wordt toegediend bij een vroege COVID-infectie. Het onderzoeksteam zoekt hiervoor proefpersonen die recent een diagnose kregen en niet gehospitaliseerd zijn.

Deelnemers krijgen bij de startconsultatie een dosis tabletten mee naar huis. Er wordt hen gevraagd om deze medicatie 5 tot 10 dagen in te nemen. Daarbij weten ze niet of ze het studiemedicijn of een placebo krijgen toegediend. Via thuismonitoring en online vragenlijsten worden alle proefpersonen nauw opgevolgd en tussentijds uitgenodigd voor een nieuwe COVID-test. Eén maand na de behandeling volgt nog een slotconsultatie in het ziekenhuis.

Voor wie?

Iedereen die minder dan 48 uur geleden een positieve COVID-test aflegde, komt in aanmerking voor het onderzoek. Patiënten met en zonder symptomen kunnen deelnemen. Deelname, behandeling en opvolging zijn gratis. Meewerken kan enkel na afname van een positieve COVID-test.

Om deel te nemen, neem je contact op met het studieteam via [email protected] of 09 332 13 49.

Deze studie werd goedgekeurd door de Commissie voor medische ethiek van het UZ Gent.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *