Nobi: “De slimme lamp voor valdetectie en -preventie die je zó in een designwinkel zou verwachten.”

[Partner Content] De nieuwe generatie ouderen omarmt technologie en dat leidt tot een groeiende belangstelling voor AgeTech. Een beloftevolle reeks nieuwe toepassingen komt aan hun persoonlijke wensen en noden tegemoet. Op de vakbeurs Medica in Düsseldorf stelde de Vlaamse start-up Nobi de vernieuwde versie voor van de Nobi slimme lamp. “Voor Nobi maakt zorgtechnologie of AgeTech deel uit van het leven, niet enkel van zorg. Veel medische technologie is functioneel, maar niet aantrekkelijk of mooi. Nobi dicht die kloof.”

“We willen oplossingen die mensen gewoon zelf graag thuis willen”, schetst CEO Roeland Pelgrims. “Daarin wil Nobi heel ver gaan. Onze eerstegeneratie Nobi won designawards, maar bleef wel ‘zorgtechnologie’. De nieuwe lamp is niet meer te onderscheiden van wat je in een lichtspeciaalzaak zou vinden. Het verschil tussen geavanceerde zorgtechnologie en aantrekkelijk binnenhuisdesign is helemaal weg. In ons droomscenario wordt Nobi gewoon aangeboden tussen alle designlampen en alle AgeTech moet die ambitie hebben. Woonkamers moeten woonkamers zijn, geen zorgkamers. Ouderen zijn consumenten. Ze verdienen het om ernstig genomen te worden als het gaat over een aangenaam leven leiden.”

Nobi voorkomt valincidenten

Achter het design speelt artificiële intelligente een grote rol bij valdetectie en razendsnelle hulp na een val. Nobi voorkomt ook valincidenten. “Nobi is een datahub die na een valincident informatie doorgeeft aan de verpleeg- of zorgkundige. We willen snel kunnen ingrijpen wanneer er iets gebeurt en maken ook de brug van detectie naar preventie. Eén van de AI-gedreven ontwikkelpaden waar we enthousiast over zijn, is valpredictie. Vallen bij ouderen valt uiteen in twee categorieën. Het snelle vallen is dat iemand struikelt en dat is niet voorspelbaar. Maar het trage vallen, bijvoorbeeld door een slechte heup, kan je wél voorspellen en analyseren met AI. We halen behoorlijk hoge scores met valpredictie in onze testsettings.”

Op maat van elke individuele bewoner

Het systeem achter Nobi draait om hightech individualisering én lowtech programmering. “Verpleegkundigen en zorgmedewerkers weten héél goed hoe het staat met elk van hun residenten. Daarom maakt Nobi een individuele aanpak mogelijk. Wanneer je instaat voor 15 ouderen en ’s nachts komen er drie uit bed, dan weet je dan dat het geen probleem is bij die ene bewoner, maar bij de ander kan zoiets atypisch gedrag zijn. Met Nobi kan je de alarmering personaliseren: concreet dus wel of geen alarm voor de verpleging instellen wanneer een bepaalde bewoner uit bed komt. Goed voor de resident, want Nobi kan zo een vriend zijn, net als Siri of Google Assistant, die je vraagt of alles oké is. En de verpleging besteedt zijn kostbare tijd nuttig en wordt daarbij door Nobi zeker niét overspoeld met informatie. Alarmmoeheid is altijd te vermijden.”

Intergreerbaar in bestaande oproepsystemen

Nobi is voor de verpleeg- en zorgkundigen toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Het team ontwikkelaars komt zelf uit de zorg. “Daarom is er zoveel aandacht voor de integratie in bestaande oproepsystemen”, knikt Roeland Pelgrims. “Je wil niet nog een app bovenop alle andere apps. De alarmflow van Nobi willen we volledig integreren in de bestaande operationele flow. Er is ook een link met het EPD en we kunnen met elk systeem koppelen. We geloven in open zorgsystemen, zowel voor inkomende als uitgaande data. Een uitdaging blijft wel dat de complexe data die Nobi capteert – bijvoorbeeld over loop- en bewegingspatronen – ook vlot gelezen moet kunnen worden op andere interfaces. Slimme integratie in de zorgdossiers zal dat mogelijk maken.”

Functioneel, aangenaam én mooi

De brede adoptie van AgeTech komt er zeker binnen de 5 jaar. Toch is de implementatie op de zorgwerkvloer even uitdagend als de ontwikkeling van de technologie zelf.“Dit gaat over nieuwe processen, over nieuwe manieren van werken. Van het idee achter Nobi moeten we niemand overtuigen. De ziekenhuizen en woonzorgcentra die al gebruik maken van Nobi kunnen de enorme voordelen beamen. Hun data over valpreventie dankzij Nobi is soms spectaculair. Ook de persoonlijke getuigenissen van bewoners die zich dankzij Nobi veel veiliger voelen, spreken voor zich: Nobi neemt hun valangst soms volledig weg. Samen met ouderen en zorgmedewerkers blijven we uittesten hoe onze technologie het best ingezet kan worden en hoe die leidt tot hoogste zorgkwaliteit én de grootste winst in werkplezier. Die match is echt cruciaal. Innovatie moet werken, maar ook plezierig en mooi gevonden worden.”

Lees ook op ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.