Kom op tegen Kanker pleit voor revalidatie op maat voor patiënten met hersentumoren

Nood aan revalidatie op maat bij hersentumor

Kom op tegen Kanker pleit voor revalidatie op maat voor patiënten met hersentumoren. Bij deze patiënten begint de revalidatie idealiter al tijdens de behandeling, zodat ze stabieler blijven. Uit de getuigenissen in het jaarverslag van de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker, blijkt dat patiënten met hersentumoren vaak helemaal geen revalidatietraject voorgesteld krijgen.

Revalidatie al tijdens behandeling

Patiënten met tumoren of uitzaaiingen in de hersenen kunnen te maken krijgen met krachtverlies, gevoelsstoornissen en verlammingen, maar ook concentratieproblemen en gedragsveranderingen. Voor deze patiënten is het belangrijk om de revalidatie niet pas ná de behandeling op te starten, maar al tijdens de behandeling. Zo kan vermeden worden dat hun fysieke en cognitieve situatie te ver achteruitgaan. Op dit moment wordt zo’n revalidatietraject bijna nooit aangeboden, omdat het moeilijk te combineren is met chemo- of radiotherapie.

“Ik krijg vaak patiënten of hun mantelzorgers aan de lijn die cognitieve problemen hebben, maar nog niet met revalidatie gestart zijn”, vertelt Lia Le Roy, Voorzitter bij Werkgroep Hersentumoren vzw. “Ik verwijs hen dan door naar hun behandelend arts die hen voor revalidatie doorstuurt. Revalidatie verhoogt echt de levenskwaliteit van zowel patiënten als hun mantelzorgers.”

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: “Kankerpatiënten verdienen de allerbeste zorg. Patiënten met een hersentumor die revalidatie willen volgen om hun levenskwaliteit te verhogen maar ook nog een kankerbehandeling volgen, moeten meteen kunnen starten met een revalidatietraject op maat.”

Kom op tegen Kanker pleit voor revalidatie op maat voor patiënten met hersentumoren

Noden van patiënt moeten centraal staan

Belangrijk is dat zorgverleners vertrekken vanuit de noden van de patiënt. Zo krijgt elke patiënt een revalidatietraject op maat. Afhankelijk van het netwerk rond de patiënt, kan die revalidatie ambulant of in een (revalidatie)ziekenhuis gebeuren.

Annemie Mees, maatschappelijk assistent dagziekenhuis oncologie bij UZ Leuven: “Geen enkele patiënt met een hersentumor is dezelfde. Ze hebben allemaal andere noden en behoeften, met al dan niet de steun van mantelzorgers. Daarom moet je vertrekken vanuit de persoon en kijken welk revalidatietraject het beste bij hem past om een goede levenskwaliteit te behouden tijdens de behandeling.”

Oproep: snel en op maat

Kom op tegen Kanker pleit ervoor dat:

  • de behandelend arts in het ziekenhuis, samen met het multidisciplinair team, zo snel mogelijk kijkt welke revalidatie de patiënt met een hersentumor nodig heeft. Afhankelijk van de revalidatienood en in overleg met de patiënt, kan de patiënt op eigen tempo in een ziekenhuis revalideren of wordt er in de thuisomgeving revalidatie opgestart.
  • kankerpatiënten met hersentumoren of uitzaaiingen in de hersenen een revalidatietraject op maat kunnen opstarten waarbij zij zowel fysieke, cognitieve als psychosociale revalidatie krijgen. Dit revalidatietraject kunnen ze combineren met hun oncologisch behandeltraject en moet gepaste financiering krijgen.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.