Nood aan opleiding

Ziekenhuizen hebben nood aan opleiding over omgaan met agressie, stress en preventie van burn-out

Er is nood aan opleidingen rond omgaan met agressie, stress en preventie van burn-out. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal Fonds voor de Ziekenhuizen. Deze opleidingsbehoeften zijn prioritair en sluiten aan bij de huidige trends.

FeBi vzw, een overkoepelende organisatie van meerdere Federale & Brusselse Maribel- en Vormingsfondsen binnen de private non-profitsector, deed onderzoek bij alle instellingen die vallen onder het Sociaal Fonds voor de Ziekenhuizen. Werkgevers en werknemers kregen de open vraag: welke vijf opleidingen zou u graag volgen om uw werk goed te kunnen blijven uitoefenen in de toekomst? Zo ontstond een prioriteitenlijstje.

Bij werkgevers staat op nummer één stress/veerkracht/burn-out/zelfzorg. Op nummer twee prijkt communicatieve vaardigheden, zoals feedback geven of een moeilijk gesprek voeren. Op nummer drie staat de nood aan opleiding rond omgaan met agressie.

De behoeften liggen ongeveer hetzelfde bij de werknemers. Daar staat communicatieve vaardigheden bovenaan, gevolgd door stress/veerkracht/burn-out/zelfzorg en agressie op nummer drie.

Resultaten ouderenzorg

Ook de ouderenzorg nam deel. Daar zetten werkgevers conflicthantering (75 procent) bovenaan, gevolgd door omgaan met moeilijke bewoners (70 procent) en teamfunctioneren (66 procent). Werknemers voelen ook vooral nood aan opleiding rond conflicthantering (48 procent). Ze willen bijgescholing in probleemoplossend werken (44 procent) en teamfunctioneren (44 procent).

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.