Noorderhart

Noorderhart stelt zich voor: Nieuwe ziekenhuisinfrastructuur voor nog betere zorg

Noorderhart is de overkoepelende naam waaronder het Mariaziekenhuis en het Revalidatie & MS Centrum – beiden gelegen in Pelt – hun vleugels hebben uitgeslagen. De zorg in Noorderhart kenmerkt zich door een excellente expertise én een unieke huiselijke cultuur. Er wordt ruimte gecreëerd voor een optimale zelfstandigheid door de nodige ondersteuning, tijd en sociale omkadering aan patiënten, hun naasten en medewerkers te bieden.  

Om deze excellente zorg voor de bevolking in de regio te blijven garanderen, breidt Noorderhart uit. Zo staan voor het ziekenhuis stevige bouwwerken gepland, het Revalidatie & MS centrum krijgt een volledig nieuw gebouw op de site van het ziekenhuis. 

Noorderhart kijkt naar de toekomst. De bouw van een nieuw, energie-efficiënt revalidatiecentrum beantwoordt aan die visie. Want Noorderhart streeft naar maximaal geïntegreerde zorg. Het comfort van patiënten staat centraal: door het revalidatiecentrum op dezelfde site als het ziekenhuis onder te brengen, sluiten ziekenhuisopnames en revalidatie beter op elkaar aan. De grotere kamers en extra gebruikslokalen in het nieuwe gebouw zijn de sleutel naar een nog betere zorgervaring voor de patiënt. 

Geen eiland 

Met het oog op een grotere patiëntenbezetting en een gestegen aantal ingrepen, is de bouw van een nieuw chirurgisch dagziekenhuis een andere logische stap. Net als het nieuwe revalidatiecentrum komt dat er aan de achterkant van het bestaande ziekenhuis. 

Een ziekenhuis mag geen eiland zijn, maar moet geïntegreerd worden in een zorgzame buurt, waar de positie tussen eerste- en tweedelijnszorgverstrekkers versterkt wordt. Met deze vernieuwde infrastructuur wil Noorderhart tegemoet komen aan de toenemende zorgbehoefte en meebouwen aan het zorglandschap van de toekomst.  

De bouw van het nieuwe innovatieve ambulant centrum, een derde project, is gepland aan de voorkant van het ziekenhuis. Noorderhart en de ziekenhuisartsen financieren zelf de bouw van het centrum, dat voor de hoofdingang van het huidige ziekenhuis komt. 

Een laatste project is de bouw van een kinderpsychiatrisch dagziekenhuis. Dit project zal gerealiseerd worden door het Kinderpsychiatrisch Centrum vzw op de site van Pelt.  

Het Revalidatie & MS centrum, het chirurgisch daghospitaal en het ambulant centrum hebben samen een oppervlakte van ongeveer 25.000 m². Het totale investeringsbudget bedraagt circa 85 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid er ongeveer 75 miljoen euro subsidieert.  

Inspraak  

Artsen, leidinggevenden en een aantal medewerkers van betrokken afdelingen en diensten zullen nauw bij de projecten betrokken worden.  

De start van de werken is voorzien begin 2023. Vanaf kwartaal 4 in 2024 kan de nieuwe infrastructuur gefaseerd in gebruik worden genomen.   

Noorderhart

LEES OOK OP ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.