Typ om te zoeken

In the spotlight Overige

O.C. Sint-Ferdinand Lummen: 125 jaar oud en boordevol ambitie

Delen

Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand in Lummen viert zijn 125-jarig bestaan. De organisatie, onderdeel van de congregatie Broeders van Liefde, stichtte in 1896 een instituut voor gerechtskinderen en later voor kinderen met een mentale beperking en/of leermoeilijkheden. Inmiddels zijn de doelgroepen uitgebreid en bestaat er al ruim 35 jaar een volwassenenwerking voor personen met een verstandelijke beperking op verschillende locaties in Limburg. En O.C. Sint-Ferdinand bruist nog altijd van ambitie. Een gesprek met algemeen directeur Sabine Daenens. 

Eerst werkte ze in de politiek mee aan het beleid van de Brusselse gezondheidszorg. Nu voert Sabine Daenens al twee jaar beleid als algemeen directeur. “In de politiek heb ik vaak het gevoel gehad dat het beleid veraf van de realiteit stond. In deze functie voer ik beleid en voel ik wat zich op de werkvloer afspeelt. En dat is mij op het lijf geschreven. Nu begrijp ik de uitdagende job van bijvoorbeeld een opvoeder of begeleider”, vertelt ze.  

De 125 jaar rijke geschiedenis van O.C. Sint-Ferdinand tekent zich nu af op achttien locaties in de Limburgse regio’s Lummen, Leopoldsburg, Hasselt en Sint-Truiden. De uitbreiding van de Minderjarigenwerking (MFC) met Volwassenenwerking, zo’n 35 jaar geleden, is daar de grootste verdienste van. “Sint-Ferdinand is een stevige, goed gewortelde organisatie met ervaring op veel gebieden, waaronder gedrags- en emotionele problematieken en autismeDoor onze expertise op het vlak van GES+ zijn wij een belangrijke partner in het nieuwe initiatief beveiligend verblijf. Daarnaast zijn we een adviserende partner zijn in de eerstelijnszones.” De vraag in volwassen GES+ is groot, maar het aanbod klein. “Wij bieden hiervoor nu plaats aan 10 cliënten, maar ik wil dit graag verder uitbouwen. Ook al is dit geen gemakkelijke doelgroep.”

Sabine Daenens (Algemeen Directeur, O.C. Sint-Ferdinand Lummen)

Sabine Daenens (Algemeen Directeur, O.C. Sint-Ferdinand Lummen)

De algemeen directeur merkt ook dat jongeren met een gedrags- en emotionele stoornis en die vanaf hun achttiende geen persoonsvolgend budget meer hebben, uit de boot vallen van verdere begeleiding. Ik ken jongeren die dit niet te boven zijn gekomen. We engageren ons om het traject van die jongeren goed vast te houden en om hen bijtijds toe te leiden naar verdere ondersteuning op hun maat.” 

Dit en volgend jaar starten nog enkele (ver)nieuwbouwprojecten, zoals een vervangende nieuwbouw van het semi-internaat voor buitenschoolse opvang in Lummen en een nieuw tehuis voor De Schalm in Leopoldsburg. Voor de Campus in Lummen, waar een MFC, lagere school en een secundaire school voor buitengewoon onderwijs zijn gevestigdkomt een masterplan met een visie voor de toekomstWe willen vooral een betere geïntegreerde samenwerking tussen onze welzijns– en onderwijstak, zodat de school en het MFC over vijf tot tien jaar inhoudelijk en pedagogisch beter op elkaar zijn afgestemd.” 

Het is duidelijk, het verhaal van O.C. Sint-Ferdinand is nog lang niet uit! “Nee hoor, daarvoor is onze ambitie te groot!”, aldus de directeur.  

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *