Obesitas

Obesitaskliniek UZ Leuven pleit voor reorganisatie en terugbetaling

UZ Leuven ontwikkelde samen met de Belgian Association for the Study of Obesity en Eetexpert een stappenplan voor de organisatie van obesitaszorg in de regio. Er is daarbij meer samenwerking nodig tussen huisartsen, diëtisten, kinesitherapeuten, endocrinologen, psychologen en abdominaal chirurgen. Het ziekenhuis pleit ook voor een terugbetaling ervan.

Het aantal mensen met overgewicht en obesitas neemt wereldwijd toe. Dat eist zijn tol op vlak van oversterfte en maatschappelijke kosten. Tijdens de coronapandemie werden zwaarlijvige mensen ernstiger ziek en kwamen ze vaker op intensieve zorg terecht. De Wereldgezondheidsorganisatie erkende in 1948 al obesitas als chronische ziekte, wat betekent dat mensen die eraan lijden recht hebben op een adequate behandeling. Maar daarin schiet ons land tekort, aldus de obesitaskliniek van UZ Leuven.

Samen met de Belgian Association for the Study of Obesity en Eetexpert, ontwikkelde UZ Leuven een handleiding voor obesitaszorg. De huisarts is daarin een spilfiguur die kan doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum voor de meer complexe obesitaszorg. Ook met andere zorgverleners is meer samenwerking vereist. Daarnaast zou de handleiding helpen in het onderscheid maken tussen commerciële organisaties die inspelen op afvallen en medische hulp. “We moeten zwaarlijvigheid niet altijd medicaliseren: heel wat mensen zijn prima geholpen door de huisarts, diëtist of met psychologische begeleiding”, zegt obesitasspecialist prof. dr. Bart Van der Schueren.

Terugbetaling

Als er nood is aan een ziekenhuisbehandeling, kan een erkend obesitascentrum een goede rol spelen. Een multidisciplinaire obesitaskliniek is enkel in bepaalde gevallen nodig en kan enkel goed werken als patiënten goed opgevangen worden in de eerstelijn. Levensstijlaanpassingen zijn altijd de hoeksteen van de behandeling, maar als die niet voldoende blijken te werken, kan gebruik gemaakt worden van de nieuwste medicatie die ingrijpt op het honger- en verzadigingssysteem. Daarnaast is er de mogelijkheid om een chirurgische ingreep te doen: deze operaties werden de voorbije jaren minder invasief en dus veiliger.

Bart Van der Schueren
Obesitasspecialist prof. dr. Bart Van der Schueren: “Wij vragen aan de overheid terugbetaling en invoering van een duidelijk stappenplan om het tij te kunnen keren.”

Daarnaast zouden behandelingen voor obesitas, net zoals elke andere ziekte, terugbetaald moeten worden. “Wij vragen aan de overheid terugbetaling en invoering van een duidelijk stappenplan om het tij te kunnen keren.”

Traject voor kinderen en jongeren

Minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, liet weten dat er recent een integraal zorgtraject obesitas, gericht op kinderen en jongeren, op poten werd gezet. “Met deze hervorming willen we op wetenschappelijke basis obesitas (1) zo vroeg mogelijk detecteren, (2) kinderen en jongeren met obesitas – maar ook hun familie – zo snel mogelijk én adequaat begeleiden, en (3) de nodige zorg verlenen mét de juiste behandeling.”

Dr. Van der Schueren hoopt dat er ook voor volwassenen met obesitas een duidelijk traject komt. “Zo’n stappenplan zou vanuit de overheid ingevoerd moeten worden, zodat elke persoon in ons land recht heeft op een efficiënte aanpak. Daarnaast is een terugbetaling voor behandeling en opvolging van obesitas dringend nodig. Obesitas heeft niet alleen vroegtijdig overlijden tot gevolg, maar ook diabetes, hart- en- vaataandoeningen, kanker en slaapapneu. Bovendien zijn er grote psychische en sociale gevolgen. Dat kost de overheid handenvol geld en zorgt voor een belasting van het gezondheidszorgsysteem.”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.