Officiële start vaccinatiecampagne Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Op maandag 4 januari gaat de vaccinatiecampagne officieel van start in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zoals voor heel België afgesproken, komen de bewoners van de Brusselse rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen, eerst aan bod.
Na de goed verlopen pilot van vorige week, gaat vandaag de vaccinatiecampagne officieel van start in heel België en dus ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tijdens de eerste fase zullen de bewoners van alle 137 bicommunautaire rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen gevaccineerd worden met het vaccin van Pfizer-BioNTech. Het gaat om ca 11.000 bewoners in totaal.
De ambitie is om de eerste dosis van het vaccin toe te dienen voor 24 januari aan de bewoners die deelnemen aan de vaccinatiecampagne.  Het personeel binnen de woonzorgcentra komt onmiddellijk daarna aan bod, in functie van het aantal beschikbare vaccins.
Op 4 en 6 januari worden de eerste 13.650 vaccins (2 dosissen voor 6.825 personen) geleverd aan de 6 ziekenhuis-hubs, waar ze op een temperatuur van -80°C in koelkasten die deze ultra lage temperatuur garanderen, worden bewaard.
In de week van 11 en 18 januari zijn vervolgens nog een tweede en derde levering aan de hubs gepland en dit in functie van de benodigde aantallen voor de bewoners.
De eerste week worden de bewoners van 54 rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen in de Brusselse regio gevaccineerd. Dit is goed voor 4030 bestelde vaccins en betekent dat binnen de woonzorgcentra 92% van de bewoners bereid is om zich te laten vaccineren. Eventuele overschotten van het vaccin zullen aan het personeel worden toegediend.
Alain Maron, Brussels Minister van Gezondheid: “Deze officiële start van de vaccinatiecampagne is een belangrijke etappe in de strijd tegen het coronavirus en een bron van hoop voor alle Brusselaars. Binnen drie weken zullen de vaccinaties in de rusthuizen van Brussel voltooid zijn. Het is opmerkelijk dat 92 % van de bewoners bereidwillig zijn om zich te laten vaccineren. Ik wil hen allemaal bedanken. Ik hoop dat we deze tendens kunnen aanhouden bij de rest van de bevolking.”
Iriscare en de Diensten van het Verenigd College willen alle directies, personeelsleden en bewoners van de Brusselse rusthuizen bedanken voor hun hulp bij de organisatie van deze vaccinatiecampagne. Ik hoop dat we deze tendens kunnen aanhouden bij de rest van de bevolking.
Voor meer informatie met betrekking tot coronabestrijding en vaccinatie: https://coronavirus.brussels

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.