TomDePotter_OLVAalst

OLV Aalst voert eerste procedure met nieuwe ablatiekatheter uit

Voor het eerst werd nieuwe soort katheter gebruikt bij een patiënt met voorkamerfibrillatie. Dr. Tom De Potter van het Hartcentrum OLV Aalst is de eerste persoon ter wereld die deze procedure uitvoerde.

Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis die bijna veertig miljoen mensen wereldwijd treft. In Europa alleen al gaat het over elf miljoen mensen. Katheterablatie is een ingreep die deze patiënten helpt. Hierbij maakt de arts als het ware littekentjes in het hart rond de longaders. Dat gebeurt via een katheter.

Dokter De Potter voerde zopas als eerste arts ter wereld een pulmonale venenisolatie (PVI) uit met een zogenaamde ‘dual energy’ of hybride katheder, dat bij een patiënt met voorkamerfibrillatie. Eerder ging de cardioloog van OLV Aalst ook met de eer lopen als eerste een PVI uit te voeren met een ‘single shot’ of pulsed field-abalatiekatheter. Deze procedures vonden plaat als onderdeel van een studie die peilt naar het potentieel van de nieuwe katheter. In totaal zullen 135 patiënten in Europa deelnemen aan deze studie. Ook AZ Sint-Jan Brugge Oostende AV neemt eraan deel.

“Deze nieuwe technologie is veelbelovend wat betreft veiligheid en comfort”, vertelt dr. De Potter. De katheter is veelzijdig en biedt elektrofysiologen de keuze om één of beide modaliteiten binnen handbereik te gebruiken.” Tijdens de procedure kan de arts kiezen om te schakelen tussen radiofrequentie en pulsed field-ablatie. Zo kan tijdens de behandeling de procedure aangepast worden om de meest geschikte energie te geven.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.