Onderhoud Sanitaire Installaties

Oplossingen voor onderhoud sanitaire installaties

Het onderhoud van de sanitaire installaties behoort in elke zorginstelling tot het dagelijkse takenpakket van de poetsdienst. De meest voorkomende problemen op het vlak van onderhoud van sanitair zijn de soort vervuiling, typisch voor zorginstellingen, en de antislipvloeren, die een stuk moeilijker te onderhouden zijn dan de vloeren in de kamers en gangen. Daarom worden meer en meer specifieke toestellen ingezet voor het reinigen van de vloer, zoals de I-mop.
Ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en andere zorginstellingen besteden een groot deel van hun aandacht aan het onderhoud van de sanitaire installaties. Het onderhoud geldt zowel voor de persoonlijke sanitaire ruimten in de bewonerskamers en de gemeenschappelijke wasruimten op de afdelingen, als voor de publieke sanitaire ruimten.
Op dat vlak kampen de meeste zorginstellingen met problemen die een beetje overal opduiken. Om te beginnen zijn er de soorten vervuiling die typisch zijn voor zorginstellingen. Bewoners en patiënten zijn vaak sterk zorgbehoevend en minder mobiel. Stoelgang en urine, specifieke medicatie en alcogel op de toiletvloer of op de toiletten maakt het schoonmaken niet altijd eenvoudig. Daarnaast zijn de meeste sanitaire ruimten in zorginstellingen, zeker deze in de bewoners- of patiëntenkamers, uitgerust met antislipvloeren. Omdat dergelijke vloeren een stuk moeilijker te onderhouden zijn, moet periodiek een beroep worden gedaan op een specifieke machine en/of krachtiger product.
‘Om ecologische redenen gebruiken meer en meer zorginstellingen putwater. Dat is vaak bruin en slaat snel aan. Ook is er het probleem van kalk door het gebrek aan een ontkalkinstallatie. Nog een pijnpunt inzake onderhoud voor vele zorginstellingen is de personeelsbezetting om toiletten periodiek grondig te onderhouden, zegt Stijn Wildiers, marketing director van Boma.
 
Vooral zure producten
Om de problemen inzake onderhoud van het sanitair te bestrijden, bestaan er een aantal oplossingen. Dit zowel wat de methode als wat het gebruikte product betreft. ‘Wij raden zure producten aan (pH-waarde kleiner dan 4, red.), omdat zij in sterke mate de kalkvorming aanpakken en ook een sterk reinigend vermogen hebben. Zure producten lossen kalk en vervuiling snel op. Het nadeel is dat sommige zure producten schadelijk zijn voor kranen, doucheknoppen… In oudere toiletten liggen soms nog vloeren die niet altijd zuurbestendig zijn, met het risico op blijvende beschadiging. De keuze van het product hangt voor een stuk af van de hardheid van het water. In bepaalde omstandigheden kunnen ook alkalische producten met een sterk sekwestrerend vermogen gebruikt worden’, aldus Stijn Wildiers.
 
Verschillende methodes bij onderhoud
Naast de gebruikte producten kunnen de zorginstellingen bij het onderhoud van de sanitaire installaties zich ook bedienen van verschillende methodes. Een combinatie van een dagelijkse zure reiniger onder de vorm van een spray en een periodieke sanitair reiniger onder de vorm van een gel, is alvast goud waard. Sprayen heeft als voordeel dat de ‘onzichtbare’ vervuiling onder de toiletrand, in de scharnieren van de toiletbril, rond de kranen… doeltreffend aangepakt kan worden.
‘Bij het reinigen van de kamer wordt best altijd een vaste procedure gevolgd. Bij de start van het poetsen van de kamer worden eerst het toilet, de wasbak en de douche ingezet met een zure reiniger. Het inwerken van het product op de kalk en vervuiling is cruciaal. Periodiek wordt de sanitaire gel ingezet. Daarna wordt het interieur afgewerkt. Vervolgens gaat men terug naar het sanitair om deze verder af te werken. Door het inwerken van het sanitair product komt alle vervuiling gemakkelijk los en kan het vuil ook vlotjes verwijderd worden. Tot slot wordt de vloer gedweild’, zo zegt Stijn Wildiers nog. Nog enkele tips voor het onderhoud van alle types sanitair en voor alle types zorginstelling zijn: werk een sanitaire ruimte steeds af van proper naar vuil; draag steeds handschoenen en gebruik één doekje per toilet.
 
Meer en meer specifieke machines
Onderhoud van sanitair gebeurt in principe in elke kamer en elke dag wordt er minstens één controlereiniging uitgevoerd. Wat brengt de toekomst op het vlak van het onderhoud van de sanitaire installaties in zorginstellingen? ‘Wij zien dat meer en meer specifieke machines worden ingezet voor het reinigen van de vloer. Zo zetten wij de laatste tijd de I-mop succesvol in. Het gaat om een volwaardige schrob-zuigmachine met de afmetingen en flexibiliteit van een vlakmop. De I-mop is ook perfect inzetbaar in een sanitaire ruimte’, besluit Stijn Wildiers.
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.