Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek

Ontsmettingscontainer ‘Clean Mask Decontamination Room’ helpt tekort aan mondmaskers op te vangen

Delen

Hoe los je het acute tekort aan mondmaskers op? In de zoektocht naar een antwoord op die vraag vonden Laboratorium ECCA, Jansen Cleanrooms en GreenX elkaar de jongste weken. Samen ontwikkelden ze een oplossing om FFP2- en FFP3- maskers snel en veilig te ontsmetten, zodat ze klaar zijn voor hergebruik. Met resultaat: de ontsmettingscontainer Clean Mask Decontamination Room is een mobiele oplossing die in staat is om 6.000 maskers per dag te reinigen (per run van 6 uur 1.500 maskers)Wit-Gele Kruis Limburg nam de installatie alvast als eerste in gebruik… en is enthousiast.  

Drie partners voor deze Snelle, goedkope en veilige oplossing 

Dr. Tom Benijts, gedelegeerd bestuurder Laboratorium ECCA: “We gebruikten de decontaminatieprocedure al in ons eigen microbiologie laboratorium. Daar hebben we de efficiëntie van het proces al uitgebreid kunnen valideren. Toen het idee werd geopperd om dezelfde techniek te gebruiken voor de decontaminatie van mondmaskers, hebben we geen seconde getwijfeld. We zijn overtuigd van de technologie en denken dat we op deze manier een oplossing kunnen bieden voor het tekort aan mondmaskers. Niet alleen in de zorgsector, maar ook binnen de industrie. Het hergebruik van mondmaskers is bovendien een goede zaak voor het milieu, iets waar we als laboratorium actief in de milieusector ook gevoelig voor zijn. 

Peter Van Eylen, CEO GreenX : Out of the box denken heeft geloond! Door creatief met bestaande technologie om te gaan kunnen we nu een oplossing bieden voor een heel reëel probleem. En dit zowel voor de kleine en middelgrote partijen die bij Laboratorium ECCA terecht kunnen als voor de partijen die grote aantallen willen decontamineren en zelf een CMDR in gebruik kunnen nemen. 

Eric Vanhees (COO Jansen Cleanrooms) stelt vast dat de vraag groot is: “Op langere termijn bouwen instellingen mogelijk een vaste inrichting om mondmaskers te reinigen. Maar de CMDR is alvast een snelle, goedkope en veilige oplossing voor het tekort aan mondmaskers. We krijgen momenteel dan ook vragen uit verschillende hoeken. Zo liet het Wit-Gele Kruis 1.500 maskers als test reinigen. Daarnaast laten verschillende steden en gemeenten hun interesse blijken. Hun insteek? Maskers aanbieden aan de kleinschaligere zorgverleners in hun regio.  

Wit-Gele Kruis als pionier 

Ook voor het Wit-Gele Kruis Limburg zijn beschermingsmiddelen schaars, waardoor de prijzen de hoogte in schieten. “Daarom zoeken we naar oplossingen die flexibel inzetbaar, maar tegelijk duurzaam en betaalbaar zijn”, aldus Nadia Vananroye (algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis). 

Johan Peeters van het Wit-Gele Kruis is alvast enthousiast over de CMDR: “Nu deze technologie ‘proven’ is, kunnen we ze inzetten voor de decontaminatie van FFP2-maskers en herbruikbare beschermschorten voor onze thuisverpleegkundigen.”  


Meer info:  

Jansen Cleanrooms

[email protected]

Eric Vanhees (COO)

+32 475 76 16 27

www.jansenbuilding.com

Design, Construction and Validation of Cleanrooms in the healthcare sector and certain industries.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *