Op campus Sint-Jan vinden oudere en jongere patiënten elkaar in een gloednieuw gebouw

Op 6 en 7 maart vindt op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV de feestelijke officiële opening plaats van de gloednieuwe diensten Kindergeneeskunde en Geriatrie. Zowel professionele zorgverleners als andere geïnteresseerden krijgen die dagen de gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe diensten en de ideeën die er toegepast zijn op het vlak van zorg en patiëntvriendelijkheid.
Verhuizen
Meer ruimte, licht en privacy stonden hoog op het verlanglijstje van zowel de dienst Kindergeneeskunde als de dienst Geriatrie van campus Sint-Jan. Om aan die wensen tegemoet te komen, bleek verhuizen naar een gloednieuw gebouw de beste optie. In verschillende fases is na de pediatrische consultaties en het geriatrische dagziekenhuis nu ook de pediatrische verpleegafdeling naar de nieuwe lokalen overgebracht. Beide diensten zijn helemaal klaar om hun nieuwe pand aan het grote publiek voor te stellen.
Officiële opening
Op vrijdag 6 maart verwelkomt de dienst Kindergeneeskunde kinderartsen, pediatrische verpleegkundigen en paramedici die betrokken zijn bij de zorg voor het kind. Tijdens deze verdiepingsdag mogen ze op een volledig dagprogramma met gereputeerde gastsprekers rekenen. Aansluitend volgt een receptie met rondleiding op de nieuwe dienst. Het professionele luik vervolgt op zaterdagvoormiddag, 7 maart, met een openingssymposium dat de raakpunten tussen Kindergeneeskunde en Geriatrie belicht. Na een rondleiding op beide diensten is er een receptie ter afsluiting. ’s Namiddags zetten beide diensten hun deuren open voor alle geïnteresseerden, met aangepaste animatie voor jong en oud.
Lichtinval en extra ruimte
Dankzij een nauwe samenwerking tussen de medewerkers en de technische dienst komen de nieuwe ruimtes meer dan ooit tegemoet aan de noden van zowel patiënten als zorgverleners. Extra lokalen geven artsen en verpleegkundigen de mogelijkheid om administratie te scheiden van de consultatie en paramedici kregen eigen consultatieruimtes. De rijkelijke lichtinval, extra plaats en weldoordachte indeling ervan komt op beide diensten de sfeer ten goede.
Kindergeneeskunde
Op de dienst Kindergeneeskunde staat een kindvriendelijk, pijn- en angstarm beleid sterk centraal. In de consultatieruimtes zijn natuurlijk de nieuwste medische voorzieningen voorhanden, onder meer ook voor verdoving en pijnstilling, zoals ingebouwde lachgastoevoer voor anesthesie, een virtualrealitybril, per leeftijdscategorie aangepaste plafondanimatie.

Elke patiënt tussen 0 en 18 jaar zal er de eigen leefwereld herkennen. In de wachtruimtes is er speelgoed voor de jongste patiënten en voor oudere kinderen en adolescenten zitkussens, laadplaatsen voor smartphones en een werktablet voor huiswerk en digitale animatie. Op de digitale schermen krijgen zij en hun ouders informatie te zien over diverse onderwerpen.
De verpleegafdeling voorziet in moderne ouder-kindkamers, aangepast een verschillende leeftijden en zorgbehoeften. Centraal op de afdeling vinden gehospitaliseerde kinderen een ontspanningsruimte en aansluitend een klaslokaal met onder meer bednetvoorzieningen. In de snoezelruimte vinden ze rust, weg van de hectische ziekenhuisdrukte.
Geriatrie
In het geriatrisch dagziekenhuis ligt het accent op meer comfort en extra privacy. Er zijn meer bedden voorzien dan voorheen en de privékamers zijn nu allemaal uitgerust met een eigen badkamer en toilet.
Over generaties heen
De nieuwbouw leent zich trouwens uitstekend tot activiteiten over de generaties heen. Op de patio kunnen geriatrische en pediatrische patiënten en hun familie elkaar ontmoeten. Er zijn rust-, spel- en revalidatievoorzieningen voor jong en oud. Voor gehospitaliseerde patiënten werken de ergotherapeuten van de dienst Geriatrie en de pediatrische klasverantwoordelijke viermaal per jaar gezamenlijke activiteiten uit. Studies wijzen uit dat dit zowel op kinderen als ouderen een positief effect heeft.
Praktisch
Op 7 maart openen beide diensten van 14.30 tot 16.30 uur hun deuren voor alle geïnteresseerden. Er is aangepaste animatie voorzien voor jong en oud.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.