“Op mijn tv videobellen met de kleinkinderen. Heerlijk!”

Christiane De Schouwer videobelt met kleindochter Ellen
Voor bewoners van woonzorgcentra is het niet evident om nauw contact te onderhouden met familie. Behalve voor Christiane en Fons van woonzorgcentrum Paaleyck. Zij genieten ervan hoe technologie mensen opnieuw bij elkaar brengt… en dat op hun eigen televisiescherm. 
In Residentie Paaleyck in Kapelle-op-den-Bos genieten 70 bewoners van hun oude dag. Het stijlvolle woonzorgcentrum wil een open, familiale en huiselijke residentie zijn. De kamers bieden dan ook het nodige comfort, waaronder sinds kort interactieve televisie van Tellie. 
Christiane is één van de bewoners die de nieuwe communicatieoplossing testZe videobelt met haar kinderen en kleinkinderenbekijkt de laatste nieuwe foto’s van haar familie, volgt de livestreaming van de misviering, roept het menu op, kijkt naar haar favoriete programma’s en nog veel meer. En dit alles via haar vertrouwde televisietoestel. 
Televisie brengt thuisgevoel 
“We merken dat bewoners hun vaste gewoonten willen behouden en dus ook hun televisiebeleving van thuis willen meenemen naar het woonzorgcentrum”, zegt Johan Maris, COO van Care Ion, de uitbater van Residentie Paaleyck. “Hadden ze bijvoorbeeld een extra sportabonnement om voetbalwedstrijden te volgen, dan kunnen we dat nu ook aanbieden. Vroeger was dit complex en duur. Nu biedt het interactieve televisieplatform Tellie een betaalbare en flexibele oplossing.”

Fons De Hertogh bekijkt familiefoto's op zijn TV
Fons De Hertogh bekijkt familiefoto’s op zijn TV

Opnieuw familie dichtbij 
Televisie is en blijft een onmisbare bron van ontspanning en kennis voor bewoners van woonzorgcentra. Het vertrouwde scherm wordt dankzij Tellie ook een kanaal om te communiceren met wie hen lief is. Het is dé manier om een thuisgevoel te creëren. Dat bevestigt Christiane, met de afstandsbediening in haar hand. “Sinds ik Tellie heb, slaap ik veel beter”, vertelt de kranige dame. “Ik bel regelmatig met mijn kinderen en kleinkinderen. 
Enkele kamers verder bekijkt Fons de foto’s van zijn kinderen en kleinkinderen op zijn televisie. Ook leest hij hun berichten op zijn televisiescherm. “Bij elke lockdown zijn we een beetje opgesloten”, vertelt Fons. “De televisie brengnu mijn familie in mijn kamer.” 
Omdat Christiane en Fons alles op groot scherm kunnen zien, lijkt het alsof hun geliefden echt in de kamer staan. Het systeem is zo gemakkelijk en intuïtief te gebruiken dat bewoners het snel onder knie hebbenOf hoe technologie in staat is om mensen bij elkaar te brengen en eenzaamheid tegen te gaan. 
Meer tijd voor persoonlijke zorg 
Niet alleen het leven van de bewoners wordt er aangenamer op. Ook het zorgpersoneel geniet van het nieuwe televisie- en communicatieplatform van Telenet Business. Communicatie die doorgaans op papier gebeurt, kan voortaan op het televisiescherm getoond worden. Denk maar aan het menu van de dag, de kapper die in huis is of wanneer activiteiten starten. Dit zorgt voor heel wat tijdwinst. 
Omdat de centrale applicatie bovendien uiterst eenvoudig in gebruik is, was het personeel er meteen mee weg. Ze kunnen zelf boodschappen instellen, televisiekanalen toewijzen of poolshoogte nemen in de kamers. Zo blijft er meer tijd over voor wat echt telt: persoonlijke zorg verlenen. 

Voor meer info: www.telenet.be/tellie 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.