Typ om te zoeken

Ziekenhuizen

Op verkenning in het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen

Delen

Na 3 jaar bouwen opende op 14 september 2017 het nagelnieuwe Ziekenhuis Maas en Kempen. Dit laagbouwziekenhuis verenigt op de Diestersteenweg de voormalige campussen van Bree en Maaseik. 
 
 
Laagbouwziekenhuis Maaseik
 
Het nieuwe ZMK is een laagbouwziekenhuis waarbij heel goed nagedacht werd over een zo efficiënt mogelijke indeling met korte looplijnen en een logische verdeling. Het ziekenhuis bereidt zich ondertussen voor op de NIAZ-accreditatie. In de oude gebouwen zou het een quasi onmogelijke opdracht geweest zijn om de accreditatie binnen te halen, maar vanuit de nieuwbouw willen de Limburgers hun slag slaan in de jaargang 2018-2019.
 
 
Oud ziekenhuis Maaseik
 
De oude campussen, in Maaseik en in Bree, zijn eigendom van het OCMW. De herbestemming van de gebouwen bepalen, ligt dus in hun handen. Enkele jaren terug is er al een nieuw woonzorgcentrum geopend aan de Maaskant, waardoor die optie niet op tafel ligt. De oude gebouwen dateren uit de jaren 1950, al werd er bij het begin van deze eeuw een en ander gerenoveerd. ZMK is op bezoek geweest bij AZ Maria Middelares en AZ Alma om te bekijken hoe ze het best de verhuis konden aanpakken. Ook bepaalde delen van het meubilair verhuizen mee.
 
 
Keuken ZMK
 
Het nieuwe ziekenhuis heeft een vrij grote keuken die bovendien warme lijn is, iets wat bijzonder goed gewaardeerd wordt.
 
 
Eerste steen ZMK
 
De eerste steen werd gelegd op vrijdag 19 december 2014. Er werd bewust voor gekozen om geen namen te vermelden op de steen. Het gaat namelijk niet om de personen die het ziekenhuis bouwen, maar om de patiënten.
 
 
ZMK Maaseik
 
Op de site vind je verschillende kernwoorden, zoals SAMEN, ECHTHEID, IK, KRACHT en UNIEK. Deze woorden komen ook terug in verschillende zinnen die doorheen het ziekenhuis op de muren opduiken in de gangen. Roel Vandebeek was de kunstenaar van dienst.
 
 
Ziekenhuis Maas en Kempen
 
Het project kost zo’n 110 miljoen euro. De totale oppervlakte van de site strekt zich uit over 12 hectare, het ziekenhuis is goed voor een oppervlakte van 32.000m2 en 213 erkende bedden, al moet je daar ook nog de 36 dagchirurgische bedden bij optellen. Rondom het ziekenhuis werden in totaal meer dan 40.000 bomen, planten en ander groen geplant. Daarnaast is er ook een groenbuffer opgetrokken van 10 meter breed en 2,5 meter hoog. Vlak voor de ingang werd een bushalte van De Lijn geplaatst. Ook voor fietsers is er in meer dan genoeg stalling voorzien. 20% van de medewerkers woont dan ook in Maaseik en meer dan 50% in de buurgemeenten. Met de fiets komen wordt dan ook volop aangemoedigd. Qua parking is er plaats voor 544 voertuigen.
 
 
Energie ZMK
 
Het nieuwbouwziekenhuis stookt op gas. Er is een koudewarmteopslag (KWO) op 220 meter diepte. Een zonneboiler bleek niet rendabel en we vinden momenteel ook geen zonnepanelen terug, al wordt die optie in het achterhoofd gehouden in functie van de beschikbare middelen. Op de daken vinden we groendaken terug waar mogelijk. Naar verlichting toe viel de keuze op ledverlichting. Het technisch onderhoud wordt vooral intern gedaan.
 
 
Kamers ZMK
 
Alle patiëntenkamers hebben een mooi zicht en individueel sanitair. Een klassieke afdeling bestaat uit 12 eenpersoonskamers en 6 tweepersoonskamers. In elke kamer is er rijkelijk veel licht, wat de gezelligheid en huiselijkheid ten goede komt. Tweepersoonskamers zijn zodanig ingericht dat de beide patiënten alsnog over voldoende privacy kunnen beschikken. Voorts is er overal in het ziekenhuis WIFI-dekking, gestuurd via 1 zendernetwerk maar met verschillende kanalen. Via een aparte kabel wordt er ook voldaan aan de ASTRID-wetgeving, volgend op het Pukkelpopdrama in 2011. Er zijn 260 actieve accesspoints voor WIFI.
 
 
 
 
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *