Op zoek naar verpleegsters, maar niet meer wanhopig …

De interim oplossing, aangewezen voor de zorgsector, maakt het mogelijk om met activiteitenpieken om te gaan. Met uitzicht op de crisis in de andere sectoren, hebben de interim kantoren geïnvesteerd in de markt. Maar kan men allround zijn op een zo veeleisende markt? Als het gaat over het afvaardigen van personeel naar het bed van de patiënten, het beheersen van de complexiteit van de sociale wetgeving en de gelijkwaardigheid van diploma’s?
Om goede en praktische ideeën te verkrijgen inzake het huidige tekort, hebben we een specialist ondervraagd. Express Medical, lid van de groep USG People, dat natuurlijk erkend is bij zo’n 120 ziekenhuizen. De gerichte selectie van verpleegkundig personeel op interim basis is de basisactiviteit – 65%. 35 adviseurs uit de sector, een bestand van 20 000 kandidaten, meer dan 300 job aanbiedingen die dagelijks beheerd worden. 8 bureaus verdeeld over het hele land, de grootste in Antwerpen en Brussel, en 5 in house agentschappen bij de grote structuren in het noorden van het land.

650 full time equivalenten geplaatst dankzij het planningsmiddel

‘Het verzorgend personeel verkiest, omwille van familiale redenen, vaak om part time contracten te tekenen. En om het werkrooster ergens anders aan te vullen, voor zover dat flexibel is. We hebben dus geïnvesteerd in een middel voor het beheren van de interim werkroosters: we geven er hun vrije momenten uit het werkrooster in, die dan gecombineerd worden met de noden van de ziekenhuizen en rusthuizen. Zo verhogen we het aantal uren gepresteerde zorg’, legt Pascale Vanrillaer, AD van Express Medical, uit: ‘650 full time equivalenten in 2009. En om een full time te dekken, hebben we gemiddeld 3,5 personen in de sector nodig!’, preciseert ze.

Wat we hier niet vinden, zoeken we elders

Express Medical heeft een pilootproject opgestart om capaciteiten te halen in landen waar er geen tekort is aan verzorgend personeel. Waar? In de Filippijnen waar verpleegkundigen vaak emigreren (voor het Nederlandstalige gedeelte van het land) en in Tunesië waar de opleidingen in het Frans gegeven worden. ‘Maar de taal is belangrijk in de zorgrelatie, daar waken we over’, nuanceert Pascale Vanrillaer.

‘Het vertrouwen wordt stap voor stap opgebouwd, maar kan veel sneller weer afgebroken worden’

Express Medical bestaat al meer dan 20 jaar. Als we de Algemeen Directeur mogen geloven, is er sindsdien veel veranderd: ‘We zijn samen met onze markt geëvolueerd, we spreken de taal, en we hebben ons aangepast aan de werkomstandigheden. We zijn hun partner in hun zoektocht naar meer kwaliteit. We zijn 7 dagen op 7 open, ook ’s avonds en tijdens de weekends, dat is de prijs die we betalen om de continuïteit van onze diensten van onze klanten te verzekeren …’ Express Medical is veelzijdiger geworden en biedt rekrutering en selectie van personeel aan voor contracten op lange termijn evenals projectsourcing voor de wetenschappelijke sector.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.