vierarmige robot AZ Sint-Jan

Operaties in 3D met vierarmenrobot in AZ Sint-Jan

De dienst urologie van campus Sint-Jan maakt sinds kort gebruik van een chirurgische robot met vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm. De operatie verloopt hierdoor preciezer en vlotter, en de patiënt herstelt sneller. Het Brugs ziekenhuis is het tweede centrum in ons land dat gebruik maakt van dit robotsysteem.

Vierarmige robot

AZ Sint-Jan introduceerde zopas de Hugo™ RAS. Deze vierarmige robot met 3D-visualisatie is ontworpen voor een breed scala aan ingrepen. Voor patiënten is de robotgeassisteerde ingreep met vier armen ook beter: er is een vlottere toegang tijdens de operatie, waardoor die korter duurt, er minder bloeding is en er zich minder complicaties en ten slotte ook minder littekens voordoen. Dat resulteert uiteindelijk in een kortere ziekenhuisopname, want de patiënt herstelt vlotter.

Uroloog dr. Christophe Ghysel voerde als eerste ingrepen voor prostaatkanker uit met de recente aanwinst: “Het gebruik van vier armen is evenwel een bijkomende complexiteit en vergt een grondige opleiding van de chirurg, die bovendien ook een 3D-bril dient te dragen tijdens de ingreep.”

Specifieke opleiding

De aankoop van de vierarmenrobot illustreert de visie van de directie om het ziekenhuis te profileren als een leidend centrum voor robotchirurgie. Het vergt ook nauwgezet teamwerk: de technische dienst die de installatie verzorgt, de Centrale Sterilisatie Afdeling die nieuwe instrumenten en toestellen dient te verwerken en de verpleegkundigen van het operatiekwartier die eveneens een specifieke opleiding dienen te volgen.

“In de toekomst zullen robots steeds meer ingezet worden, waarbij almaar verdergaande ontwikkelingen in software, beeldgeleide chirurgie en artificiële intelligentie de toon zetten”, klinkt het bij AZ Sint-Jan.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.