Ortophedie AZ Monica 3D-print zelf anatomische modellen en hulpmiddelen

Orthopedie AZ Monica 3D-print zelf anatomische modellen

De orthopedische afdeling van het AZ Monica is de eerste in ons land (en één van de weinige in Europa) met een eigen 3D printing-lab. Hier 3D-printen ze anatomische modellen en hulpmiddelen in het ziekenhuis zelf.

“3D-toepassingen nemen een hoge vlucht en de resultaten zijn verbluffend”, aldus dr. Frederik Verstreken, gespecialiseerd in hand-, pols- en onderarmchirurgie. Met zijn team is hij een van de drijvende krachten achter de afdeling die visualisatie, digitale planning én 3D-printing toepast. Met de complexe 3D-polyamideprinter van de firma Formlabs hoeft het ziekenhuis voor de meeste toepassingen geen beroep meer te doen op derden. Hiermee staat het AZ Monica ver vooruit op andere ziekenhuizen in ons land.

Van twee- naar driedimensionaal

3D-technologie maakt orthopedische operaties nauwkeuriger, sneller, voorspelbaarder en technisch eenvoudiger. Aanvankelijk werd de technologie gebruikt om slecht genezen polsbreuken te corrigeren. De traditionele techniek bestaat uit het bekijken van 2D-röntgenfoto’s en planning op papier, maar dit geeft geen volledig driedimensionaal beeld van de misvorming. Dan is er ook geen zekerheid dat wat het medische team heeft gepland, volledig in de operatiekamer zou kunnen worden uitgevoerd.

Dr. Verstreken: “Er zijn dingen die we met 2D niet konden doen, gewoon omdat ze te complex zijn. We moesten patiënten dan vertellen dat ze ermee moeten leven.”

Dankzij digitale technologieën kan het team elke casus nauwkeurig plannen, anatomische 3D-modellen afdrukken om tastbare extra dimensie te krijgen voor het planningsproces en in de operatiekamer, en ook operatiegidsen produceren voor meer nauwkeurigheid. “We printen 3D-modellen van complexe fracturen. Dit betekent dat er geen verrassingen zijn op de operatietafel.”

Digitale workflow

Behandelingen met behulp van de digitale workflow beginnen normaal gezien met een CT-scan. Vervolgens print het team anatomische 3D-modellen of bekijken ze de casus in augmented reality om de juiste ingreep te kunnen bepalen. Ze kiezen welke fixatie en wat voor metalen plaat het best geschikt is.

Nadat de operatie op de computer is gevisualiseerd, creëert de ingenieur van het team instrumenten (gidsen) die in 3D worden geprint om op het bot van de patiënt te plaatsen. De gidsen vertellen precies waar er gaten moeten worden gemaakt en waar het bot moet worden doorgezaagd.

Uiterst precies

De 3D-printer gebruikt een poeder dat is goedgekeurd voor medisch gebruik en afdrukken met een uiterste precisie. Men kan nog niet alles in het ziekenhuis zelf printen. Voor metalen implantaten of op maat gemaakte protheses in titanium maakt het ziekenhuis gebruik van partners.

De combinatie van visualisatie, digitale planning en 3D-geprinte anatomische modellen en instrumenten stelt de chirurg in staat om ongeveer 30 tot 40 procent van de tijd in de operatiekamer te besparen. Men print aanzienlijk meer nauwkeurigheid en chirurgen zijn veel beter voorbereid om de operatie uit te voeren dan zonder de digitale hulpmiddelen. Bovendien levert het betere resultaten op voor de patiënt en is er minder risico op complicaties. Mensen zijn sneller weer op de been en aan het werk.

Andere diensten

3D-technologie evolueert razendsnel. Afgevaardigd bestuurder Geert Smits: “De mogelijkheden gaan veel verder dan orthopedie. Het is onze bedoeling om het labo en de knowhow in de toekomst te delen met andere diensten. De uitdaging zit vooral in het betaalbaar maken van de technologie en het aantrekken van ingenieurs om het op een bredere basis te kunnen toepassen.”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.