Ouder-babyunit

Kliniek Sint-Jan opent ouder-babyunit op psychiatrische afdeling

Sinds september is de vernieuwde psychiatrische afdeling van Kliniek Sint-Jan open. Deze afdeling is uitgerust met een ouder-babyunit. Moeders of vaders met postnatale depressies, angststoornissen of andere psychiatrische problemen kunnen er voor enkele weken met hun baby terecht. Tijdens hun verblijf is er gespecialiseerde zorg, gericht op de ontwikkeling van de baby en de relatie tussen ouder en kind. 

De dienst psychiatrie van het Brusselse ziekenhuis bestaat uit verschillende afdelingen, verspreid over de site Kruidtuin en Middaglijn. In totaal is er plaats voor 44 patiënten. Er zijn nu vijf kamers voorzien om ouders samen met hun baby (van 0 tot 12 maanden) op te vangen. Tijdens therapiesessies en workshops krijgen de ouders intensieve psychologische en psychiatrische begeleiding, ondersteuning bij het ouderschap, en wordt er gewerkt aan de band met de baby.

Belang van hechting

“10 tot 15 procent van de vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie, 6 à 7 procent krijgt zelfs te maken met een zware depressie”, vertelt dr. Anna Mózes, psychiater bij Kliniek Sint-Jan en verantwoordelijke arts voor de ouder-babyunit. De emoties die komen kijken bij een zwangerschap en geboorte zijn niet min. Het kan een trigger zijn die bestaande problemen verergerd, of waardoor nieuwe psychische problemen ontwikkelen. “Onze ervaring leert dat een ouder, die niet van zijn of haar baby gescheiden wil worden, het risico loopt niet de gepaste zorg te krijgen.”

dr. Anna Mózes
“De eerste weken na de geboorte zijn cruciaal voor de hechting tussen ouder en kind”, zegt dr. Anna Mózes, psychiater en verantwoordelijke arts voor de ouder-babyunit.

Dat de scheiding ervoor zorgt dat de ouder niet voor een opname kiest, is schadelijk. “Het heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de ouder, maar mogelijk ook op de ontwikkeling van de baby.” Bovendien kan het scheiden van ouders en kinderen bij de verzorging negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van hun band. “De eerste weken na de geboorte zijn immers cruciaal voor de hechting tussen ouder en kind”, aldus dr. Mózes. “Tijdens een verblijf op onze afdeling kunnen we werken aan die relatie. Verder kunnen we de ontwikkeling van baby én ouder begeleiden.”

De renovatie kadert in het strategisch programma van Kliniek Sint-Jan. Verschillende zorgeenheden worden vernieuwd om in te spelen op de behoeften van patiënten en zorgverleners. Zo wordt er geïnvesteerd in technologie en de verdere uitbouw van de gespecialiseerde klinieken. In januari opent tot slot de nieuwe polikliniek op de site Kruidtuin haar deuren, waar meer dan 2.000 consultaties per dag zullen plaatsvinden. “Op die manier wil het ziekenhuis toegankelijk zijn én blijven voor iedereen in Brussel”, klinkt het.

ouder-babyunit
De renovatie kadert in het strategisch programma van Kliniek Sint-Jan. Verschillende zorgeenheden worden vernieuwd om in te spelen op de behoeften van patiënten en zorgverleners.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.