antipsychotica ouderen

1 op de 3 ouderen in woonzorgcentrum krijgt antipsychotica

Bij bewoners van een woonzorgcentrum ouder dan 75 jaar, neemt 1 op de 3 een antipsychoticum. Daarnaast duurt de behandeling bij 41 procent langer dan zes maanden. Volgens Zorgnet Icuro ligt de oplossing bij meer personeel en interdisciplinaire zorg.

België behoort tot de Europese top wat betreft het gebruik van antidepressiva. Die trend stijgt jaar na jaar. In 2020 slikten meer dan 1,22 miljoen Belgen antidepressiva. Het voorschrijven van antipsychotica ligt in dezelfde lijn. Dat is ook merkbaar bij ouderen die verblijven in een woonzorgcentra. Cijfers uit 2020 van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) werden recent gepubliceerd, naar aanleiding van een Pano-reportage over het onderwerp.

“Er is te weinig aandacht voor vormen van psychologische ondersteuning voor ouderen”, laat Zorgnet Icuro weten. “Nochtans zijn de psychische noden voor ouderen vaak heel hoog. Nog te vaak wordt naar analogie met de somatische zorg voor ouderen naar medicatie gegrepen en niet naar therapie. De opname in een woonzorgcentrum is ook een zeer ingrijpende levenservaring. Het is geen gemakkelijke overgang voor ouderen met dementie.”

Volgens het zorgnet is het hoge gebruik van antipsychotica in woonzorgcentra een onrechtstreeks gevolg van het personeelstekort in de ouderenzorg. Ook een meer interdisciplinaire aanpak, waarbij de Coördinerende Raadgevende Arts (CRA) van het woonzorgcentrum en de apotheek een centrale rol spelen, is belangrijk. “In veel woonzorgcentra komen nu nog zeer veel huisartsen langs, wat het moeilijk maakt om overzicht te houden op het medicatiegebruik en te werken aan een cultuurverandering. Ook een coördinerend en raadgevend apotheker kan een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van een goed medicatiebeleid. Die functie is echter niet gefinancierd.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.