Palliatieve eenheid AZ Alma

Meetjeslandse burgemeesters scharen zich achter palliatieve eenheid voor AZ Alma

De tien burgemeesters van Meetjesland ondertekenden begin deze week een brief waarin aangedrongen wordt om AZ Alma een palliatieve eenheid toe te kennen. Veneco nam het initiatief en bezorgt de brief aan federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) en aan Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Crevits (CD&V).

De vraag naar een Sp Palliatieve eenheid in AZ Alma is niet nieuw. Al sinds 2011 stelt men de vraag regelmatig. Tot zover zonder resultaat. Een jaar geleden besloot de Vlaamse regering bovendien het toekennen van planningsvergunningen voor Sp-bedden tijdelijk stop te zetten. De programmatie en financiering van het type bedden wordt opnieuw bekeken.

Ondertussen blijven ze bij AZ Alma hameren op die palliatieve eenheid. Waarom? “Het Meetjesland is een regio met een verouderde bevolking. Die heeft niet altijd vlot toegang tot het openbaar vervoer”, zegt medisch oncoloog en palliatief arts Murien Thienpont. “Het is telkens teleurstellend wanneer wij aan palliatieve patiënten en hun familie moeten melden dat ze, na jarenlange goede en vertrouwenwekkende zorg in AZ Alma voor het allerlaatste deel van hun traject naar een palliatieve eenheid in Gent of Brugge moeten. Vaak hebben ze hier een goede band opgebouwd met onze medewerkers. Toch moeten ze voor hun laatste dagen of weken terecht bij een nieuw team.”

Geen plaats in andere ziekenhuizen

Anderzijds kunnen palliatieve patiënten van AZ Alma wel terecht op een palliatieve eenheid in een ander ziekenhuis. “Dat klopt”, zegt Lindsay Laridon, verpleegkundig coördinator palliatieve zorg in AZ Alma. “Tussen januari en mei van dit jaar stuurden we 25 aanvragen naar ziekenhuizen in Gent, Beveren en Brugge voor opname in een palliatieve eenheid. Slechts 10 daarvan werden ingewilligd. Intussen blijven wij goed zorg dragen voor onze palliatieve patiënten, ons Palliatief Support Team staat zowel patiënt als familie bij in deze moeilijke periode. Samen creëren we ook mooie, hartverwarmende momenten. Maar we roeien met de riemen die we hebben. De personeelsformatie op een ‘gewone’ afdeling is 0,43 VTE (Voltijdse Equivalenten) per bed, op een erkende palliatieve eenheid is dat 1,5 VTE.”

De tien burgemeesters van het Meetjesland binden hun naam aan de brief met een handtekening. Daarin vraagt men om na de opheffing van de blokkering, AZ Alma voorrang te geven bij de erkenning van Sp Palliatieve bedden.

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.