bd content reportage

“Extra opties voor nierdialysepatiënten”

[PARTNER CONTENT] Dialyse is voor nierpatiënten een van de meest voorkomende behandelingen. Vooraleer hemodialyse kan plaatsvinden, moet er echter toegang worden voorzien. “Vandaar het belang van innovaties als EndoAVF-creatie met WavelinQTM”, vindt Karen Tullet, verpleegkundig specialist op het gebied van nefrologie en vaattoegang. “Deze vrij nieuwe techniek om een shunt aan te maken, is patiëntvriendelijk, omdat er geen chirurgie voor nodig is, en heeft een hoge kans op succes.1 

In het geval van hemodialyse zijn er drie manieren: een katheter, vaatprothese of een fistel. Een katheter blijft buiten het lichaam aanwezig en dient als toegangspoort om de hemodialyse te kunnen uitvoeren. Via een vaatprothese of fistel kan men de ader in de arm aanprikken.  

Minder ingrijpende behandeling 

Karen Tullet is onder de indruk van de WavelinQTM EndoAVF -techniek. Voor de patiënt zijn er namelijk mogelijke voordelen. “Percutane EndoAVF-creatie gebeurt zonder chirurgie in dagopname. Bovendien hebben patiënten de optie om dezelfde dag nog naar huis te gaan, aangezien een EndoAVF-creatie poliklinisch kan worden aangelegd onder plaatselijke verdoving, en ze dus niet naar het operatiekwartier hoeven.1” 

Voor Karen Tullet is dit waar het om draait: patiënten altijd meerdere opties kunnen geven. De juiste toegang bij de juiste patiënt, op het juiste moment en om de juiste redenen. “Mijn taak als verpleegkundig specialist is ervoor zorgen dat patiënten de beste dialysetoegang hebben. EndoAVF is een extra optie. WavelinQTM EndoAVF biedt tot vier extra potentiële locaties om bloedvaten te verbinden voor men tot chirurgie moet overgaan, als de patiënt voldoet aan de anatomische criteria.” 

Een minimaal-invasief alternatief 

Bij een WavelinQTM  EndoAVF-fistel maakt men de verbinding tussen slagader en ader zonder operatie. “Eenvoudige uitgelegd gebruikt men twee magnetische katheters. Eén gaat in de slagader, de ander in de ader. Zodra de 2 katheters correct zijn aangesloten en uitgelijnd, brengt een korte RF-energie-uitbarsting een anastomose tot stand, waardoor het arteriële bloed rechtstreeks door de ader kan stromen. Hierdoor ontstaat er een soort ‘shared flow’. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, verwijdert men de apparaatjes uit het lichaam.” 

“Voor veel patiënten die een dialysebehandeling nodig hebben, wordt het maken van een fistel gezien als de gouden standaard. AV-fistels kunnen worden gemaakt in de pols, onderarm, elleboog of bovenarm. Deze AVF kan men ofwel met een open operatie (chirurgische AVF) of met een minimaal invasieve procedure (EndoAVF) creëeren. “WavelinQ™ EndoAVF’s worden in de onderarm gemaakt. Hoewel de maturatie varieert, zijn AV-fistels in staat om de doorvoer te voorzien die nodig is om adequate hemodialyse te bereiken. Toen ik voor het eerst het resultaat van een WavelinQTM-fistel zag, verbaasde ik me over hoe de arm van die patiënt eruitzag en aanvoelde. Voor patiënten die een chirurgische ingreep niet zien zitten, kan dit een minder invasieve optie zijn om te overwegen.” 

Meer informatie over het WavelinQTM EndoAVF Systeem kan u terugvinden op https://wavelinq.bd.com/ .


1. Rognoni C, Tozzi M, Tarricone R. Endovascular versus surgical creation of arteriovenous fistula in hemodialysis patients: Cost-effectiveness and budget impact analyses. The Journal of Vascular Access. 2021;22(1):48-57. 
Bovenstaande getuigenis werd op vrijwillige basis afgelegd door een deskundige verpleegster op basis van gebruikerservaring met het product. In een later stadium werd deze verpleegster een BD-medewerker. BD, het BD Logo en WavelinQTM zijn handelsmerken van Becton, Dickinson en Company of zijn dochterondernemingen.  
© 2022 BD. Alle rechten voorbehouden. BD-59583 

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.