“Sodexo staat in voor alle cateringaspecten in het UZA,” verduidelijkt Mieke Loncke van UZA. “De patiëntenmaaltijden, het personeelsrestaurant, de traiteurdienst maar ook de bezoekerscafetaria met bijhorende broodjesbar vallen integraal onder het beheer van de cateraar. Voor het dagelijks beheer en de productie is een volledig team van hun medewerkers aanwezig in het UZA. Voor de uitvoering van haar taken maakt het bedrijf gebruik van de keuken en keukenmaterialen die eigendom zijn van het UZA.” Financiering commerciële ruimte De opvolging vanuit het UZA gebeurt dagelijks door een stafmedewerker facilitair management, die het contract en de dagelijkse werking opvolgt. “Het cateringbedrijf beheert ook de commerciële ruimte in de inkomhal van het ziekenhuis (bestaande uit een aantal winkels, een broodjesbar en een bank) voor een periode van 15 jaar.” Door deze samenwerking kan het UZA zich volledig concentreren op de geleverde resultaten. “Er zijn diverse overlegmomenten ingebouwd, zodat het UZA de dagelijkse werking kan bespreken en eventuele klemtonen kan (ver)leggen in de uitvoering van het contract.” Patiëntenwelzijn bevorderen Toekomstgericht moet het partnership moet nog verder evolueren, zodat zowel het UZA als de cateraar voluit het patiëntenwelzijn kunnen bevorderen. “De facilitaire dienst zal zich moeten omringen met specialisten, die over voldoende tools en knowhow beschikken om innoverend en proactief te zijn. Verder zal onze cateringpartner dagelijks moeten meedenken op het vlak van optimalisatie, innovatie en kostenbeheersing,” besluit Mieke Loncke. UZ Gent UZ Gent werkt sinds 18 januari 2007 samen met zijn cateringpartner. Die richt een gebouw op met een kelder, een centrale keuken, een restaurant en een technische verdieping om gedurende een periode van vijftien jaar prestaties voor UZG te leveren. Cateraar Sodexo is bouwheer en coördineert de werken. De werken worden opgevolgd door Seco (certificatie van technische kwaliteit). “Deze oplossing laat toe dat de financiële middelen van het ziekenhuis niet worden aangesproken. Vermits de bouwheer het gebouw vijftien jaar lang moet uitbaten, is het ziekenhuis zeker dat de kwaliteit prima zal zijn. Ook de snelheid van uitvoering en de zekerheid over het budget zijn belangrijke pluspunten voor UZ Gent,” zegt Hilde Eygemans van de cateraar. Knowhow De cateraar is dan weer verzekerd van een langetermijncontract en krijgt de kans zijn knowhow volledig te benutten. “Bovendien is dit een goed voorbeeld van geïntegreerd facilitair management.” Het cateringbedrijf hoopt op langere termijn nog meer diensten te kunnen aanbieden aan UZ Gent. (BVC)