“Patiënt moet voorrang geven aan kwaliteit”

“Patiënten moeten in de toekomst niet zomaar kiezen voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar bij hun keuze vooral letten op de kwaliteit en de service.” Dat zegt Eric Baart van Roland Berger Strategy Consultants, een internationaal toonaangevend strategisch consultingbureau dat bedrijven en multinationals adviseert bij alle strategische businesskwesties. Het bureau voerde een onderzoek naar de marktwerking van ziekenhuizen.
De enquête wees uit dat ook een aantal vooraanstaande Belgische ziekenhuizen financieel goed scoren, een bredere dienstverlening aanbieden en hun personeel efficiënter inzetten. Een belangrijke inhaalbeweging op weg naar de echte privatisering van de sector.
“Als ziekenhuizen niet langer door de overheid worden gefinancierd, zullen zij die een slechte prijskwaliteitverhouding hanteren snel worden afgestraft. Daarom moeten ze hun marktpositie en dienstverlening verder optimaliseren.”
Een noodzakelijke evolutie als de patiënt ziekenhuizen tegen elkaar gaat afwegen en op basis daarvan zijn keuze zal maken. “Daarom moeten de ziekenhuizen zich spiegelen aan het bedrijfsleven en zich gaan focussen op bepaalde (sub)specialisaties. Op lange termijn is dat de enige echte waarborg voor een kwalitatieve en betaalbare zorgverstrekking aan Belgische patiënten.”
(BVC)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.