Dr. Jan-Kees van Rooden

“Persoonlijker dankzij technologie”

De medische wetenschap is continu in evolutie, continu op zoek naar betere behandelingen en efficiëntere zorg. Op de radiologieafdeling van het ziekenhuis is die evolutie haast tastbaar, met de intrede van alsmaar meer artificiële intelligentie. Dr. Jan-Kees van Rooden, radioloog in het HagaZiekenhuis in Den Haag, bespreekt met ZORG Magazine hoe technologie de zorg voor patiënten verandert, en nog zal veranderen.

Vandaag, stelt Jan-Kees van Rooden vast, start heel veel onderzoek en behandeling met een klacht van een patiënt, een angst die hem tot bij zijn huisarts brengt. Dát is wat onderzocht wordt door radiologen, maar ook door anderen – denk aan het laboratorium dat het bloed gaat analyseren. De indicatiestelling die op dat onderzoek volgt, wijst meteen ook de weg naar de behandeling.

“Door technologie kan je het allemaal veel persoonlijker maken”, weet de expert. “Je kan vertrekken van deze patiënt met dit probleem en dat risicoprofiel. Neem de landelijke borstscreening. Nu doen we dat bij iedere vrouw tussen 50 en 75 jaar, terwijl ik weet – en dat is ook zo voor longscreening – dat het risicoprofiel bepaalt wat de opbrengst is van die screening bij die persoon.”

En dan kom je tot een context waarin je technologie kan inzetten, al bij het bezoek aan de huisarts, om te bepalen bij wie je welk onderzoek doet, op basis van persoonskenmerken, eerdere onderzoeken, erfelijkheid, maar zelfs ook levensstijl. De technologie kan, op basis van patronen uit het verleden, bepalen welke onderzoeken nuttig zijn, en welke niet – net als een ervaren arts dat doet. 

Samenwerking

Maar tegelijk zal technologie ook helpen om de samenwerking tussen radioloog en behandelend arts te verbeteren, voorspelt van Rooden. “Wij zijn met diagnostiek bezig, maar diagnostiek heeft alleen zin als het de uitkomst beïnvloedt in positieve zin. Je merkt steeds meer dat wij de vraag krijgen hoe de anatomie van bepaalde zaken eruit ziet, omdat dat de operatie vergemakkelijkt. Dat is zoals een gps in de wagen: die zorgt ervoor dat je je kan focussen op het rijden, en dus minder fouten maakt. Hetzelfde geldt voor een hartchirurg die van ons een goed beeld heeft gekregen.”

De volgende stap: naast de scanner een 3D-printer die voor de chirurg alvast een model geeft van wat hij of zij zo meteen zal zien tijdens de operatie. Of overdrijven we…? “Ik denk dat dat inderdaad wel eens de toekomst zou kunnen zijn. Het is misschien te eenvoudig voorgesteld, maar het is wel de manier waarop we naar dat soort dingen moeten gaan kijken. En we zien nu al dat hartchirurgen bijvoorbeeld anders naar radiologie kijken, omdat ze zien hoe het hen helpt in hun werk. En uiteindelijk doe je het voor de patiënt, die – net zoals wij allemaal – snel, effectief, en zonder complicaties wil behandeld worden. Wij werken als artsen – en dat heb ik altijd al zo aangevoeld – veel meer in een team, als team radiologen, maar ook in team verband met andere specialisten. Dat is een van de charmes van het vak: ik kan vanuit mijn rol als radioloog impact hebben en sturen, waardoor andere specialisten die ik ondersteun nog beter kunnen excelleren in hun vak.”

Het volledige interview met Jan-Kees van Rooden leest u in ZORG Magazine 074. Nog geen abonnee? Ga snel naar zorgmagazine.be/abonneren/ en mis geen enkel interview meer.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.