PGB-experiment nog geen onverdeeld succes

PGB’ers kunnen bij voorzieningen ook zorg aankopen. Het Vlaams Welzijnsverbond kreeg gegevens van 16 voorzieningen, bij wie 36 PGB’ers aanklopten. In de meeste gevallen was duidelijk welke ondersteuning werd gevraagd, maar bij bepaalde geselecteerden moest de vraag toch nog iets duidelijker worden gesteld. De PGB’ers maken ook opvallend weinig gebruik van het ondersteuningsplan en laten zich in de onderhandelingen met de voorzieningen onder meer bijstaan door hun familie.

Zoeken en tasten

De meeste geselecteerden besteden hun PGB niet exclusief bij één zorgaanbieder en combineren het met bijvoorbeeld reguliere thuiszorg, een persoonlijke assistent, een andere VAPH-aanbieder of dienstencheques. Ook voor zorgvoorzieningen is het nog wat zoeken en tasten bij deze vorm van zorgondersteuning en is het meestal niet evident aan één of verschillende PGB’ers zorg te verlenen.

“Er is nog veel werk aan de winkel,” weet Diane Serneels van het Vlaams Welzijnsverbond. “Ondanks de niet echt overtuigende start hopen we dat dit experiment toch de nodige kansen krijgt. Door het afhaken van een aantal geselecteerden wordt de experimentele groep vrij klein, maar laten we vooral geen overhaaste conclusies trekken en dit project, dat maar loopt tot eind 2010, de kansen geven die het verdient.”

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.