Digipunten

Digipunten moeten gezondheidszorg toegankelijk houden

ZNA en GZA Ziekenhuizen openden zopas twee Digipunten. Hier kunnen patiënten en hun familie terecht voor hulp bij online toepassingen op de computer en smartphone. De Digihelpers tonen bijvoorbeeld hoe Itsme werkt, en hoe een afspraak online gemaakt kan worden.

Volgens de recente Barometer digitale inclusie van de Koning Boudewijnstichting is bijna één op de twee Vlamingen digitaal kwetsbaar. Deze mensen lopen meer risico op digitale uitsluiting. Om ervoor te zorgen dat gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk blijft, openden ZNA en GZA Ziekenhuizen, in samenwerking met Digibank Antwerpen, twee Digipunten.

“We merken dat heel wat mensen moeite hebben om digitaal mee te zijn. Zo krijgen we regelmatig vragen over Itsme. Die toepassing heb je nodig om in te loggen op het elektronisch patiëntendossier”, vertelt Fons Duchateau, integratiemanager en netwerkcoördinator Netwerk ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom, de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen die 1 januari 2024 ingaat, nvdr.). “Om onze online toepassingen toegankelijk te maken voor iedereen, openen we twee Digipunten. Daar tonen we mensen hoe ze met ons kunnen communiceren met de computer, tablet of smartphone.”

Op de Digipunten helpen Rachid en Eva van Digibank Antwerpen mensen op weg met basisvragen over werken met de computer, tablet, smartphone, en e-diensten. Ze geven praktische uitleg, tips en tonen hoe men bijvoorbeeld een online formulier invult. Ze tonen mensen zaken, zodat zij het voortaan alleen kunnen.

Iedereen digitaal?!

De ziekenhuizen ondertekenen ook een engagementsverklaring met Welzijnszorg. Daarin onderschrijven ze blijvend aandacht te zullen hebben voor toegankelijkheid op verschillende vlakken. “Deze engagementsverklaring past in de campagne ‘iedereen digitaal?!’ waarin Welzijnszorg de impact van digitalisering op mensen in armoede onder de aandacht brengt. ZNA en GZA Ziekenhuizen zijn de eerste ziekenhuizen die zich geëngageerd hebben om ook hun eigen digitale drempels in de kaart te brengen en aandacht te hebben voor digitale uitsluiting. Zo blijft gezondheidszorg toegankelijk, ook voor mensen die niet digitaal actief zijn”, zegt Koen Trappeniers, directeur Welzijnszorg.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.