Typ om te zoeken

ICT In the spotlight Ziekenhuizen

Primeur in Benelux: Onderhuidse neurostimulator onderdrukt epilepsieaanvallen

Delen

Neurologen en neurochirurgen van het UZ Gent hebben voor het eerst een onderhuidse neurostimulator geïmplanteerd om epilepsieaanvallen geleidelijk te onderdrukken. ‘De stimulator biedt een nieuwe en veel minder ingrijpende oplossing voor patiënten die geen baat hebben bij klassieke epilepsiechirurgie’, zegt neuroloog prof. Paul Boon.  

Minder frequente en minder hevige aanvallen

Een op de drie patiënten met epilepsie is niet gebaat bij een normale behandeling met medicatie. In eerste instantie komen deze patiënten in aanmerking voor epilepsiechirurgie waarbij de neurochirurg de focus van de aanvallen wegneemt. Maar dat is niet voor alle patiënten mogelijk. Voor hen is er nu een neurostimulator die zonder grote ingreep epilepsieaanvallen vermindert of zelfs voorkomt.

‘In maart hebben we het apparaat voor de eerste keer geïmplanteerd bij een epilepsiepatiënt’, blikken prof. Boon en neurochirurg dr. Frank Dewaele terug. ‘De patiënt geeft nu, bijna zes maanden later, aan dat de aanvallen aanzienlijk lichter zijn en minder frequent voorkomen. We zien een duidelijke verbetering.’

Gepersonaliseerde neuromodulatie

De neurostimulator werkt met een combinatie van een pulsgenerator en elektroden. De instellingen van de pulsgenerator zijn gepersonaliseerd en sturen de elektroden op de schedel aan. Vanuit de elektroden vertrekken elektrische stromen die door de schedel gaan naar de zone waar de epileptische aanvallen ontstaan. Die stromen beïnvloeden de aanvallen (neuromodulatie genoemd) en slagen er na enkele maanden in om ze te verminderen of zelfs te stoppen.

Implantatie via een eenvoudige ingreep

De ingreep om de pacemaker en elektroden te plaatsen is technisch gezien niet heel complex. ‘Aan de hand van neuronavigatie bepalen we eerst de exacte zone van de oorsprong van de epileptische aanvallen’, legt dr. Dewaele uit. ‘Daar maken we een sneetje in de huid en plaatsen we de elektroden op de schedel. Ook de pacemaker en de kabeltjes implanteren we onderhuids. We komen dus niet in het brein, maar verstoppen de stimulator wel onder de huid op de schedel.’

Comfort voor de patiënt

‘De neurostimulator is een goede oplossing voor patiënten die niet in aanmerking komen voor chirurgie. Het is een veel minder ingrijpende ingreep, de patiënt voelt het apparaat amper zitten en het valt cosmetisch niet op. We zijn blij met de eerste resultaten en hopen in de toekomst meer patiënten toegang te geven tot deze behandeling’, besluit prof. Boon.

Een filmpje over de ingreep en het toestel is hier beschikbaar: https://youtu.be/p7UUC5izfSw.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *