Cardiologie A.S.Z. (c) A.S.Z.

Primeur voor A.S.Z.: hartklep van natuurlijk weefsel

Een kunsthartklep gemaakt van natuurlijk weefsel? Bij het A.S.Z. in Aalst kan het vanaf vandaag. De dienst cardiologie maakt er gebruik van de nieuwste percutane biologische hartklep: de Evolut Pro Plus. Dat is meteen een primeur.

Wanneer de aortaklep, een van de vier hartkleppen, vernauwd raakt, spreken we over aortaklepstenose. In het geval van een ernstige vernauwing is een kunstklep nodig. Traditioneel is daarvoor een openhartoperatie nodig, al is dat voor sommige patiënten geen optie omwille van ouderdom of onderliggende ziektes.

Bij een TAVI-procedure gebeurt de procedure via de lies onder lokale verdoving. Via een katheter wordt de hartklep naar binnen gebracht. Het is minder ingrijpend waardoor mensen met een hoog risico vaak toch geholpen kunnen worden met behulp van deze techniek. Patiënten herstellen ook sneller en kunnen vaak na één dag het ziekenhuis verlaten.

Het A.S.Z. hartcentrum is gespecialiseerd in de interventionele cardiologie en voert wekelijks twee tot vier dergelijke procedures uit

De nieuwe kunstklep

Nu komt er in het A.S.Z. hartcentrum een nieuwigheid bij. Het ziekenhuis maakt als eerste gebruik van de nieuwe Evolut Pro Plus hartklep, een kunstklep gemaakt van natuurlijk weefsel.

“Allereerst zorgt deze voor minder lekkage rond de klep, wat de kans op hartfalen doet dalen. Daarnaast is de diameter van het katheter waarmee de klep wordt geplaatst verkleind tot slechts 4 mm. Dat zorgt voor minder kans op complicaties achteraf. De klep werd ontworpen door het Amerikaans bedrijf Medtronic. Door up-to-date te blijven en de modernste technologieën aan te bieden zorgt het A.S.Z. steeds voor kwalitatieve en innovatieve zorg voor haar patiënten” vertelt dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.