Project in de kijker – Nieuwe Zorgcampus opent in mei de deuren 

“Uniek verlichtingssysteem met verschillende functies” 

Zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk is een omvangrijk bouwproject van Mintus en De Blauwe Lelie. Er is veel openheid door de verschillende patio’s en grote ramen. Het ontwerp is gebaseerd op de principes van kleinschalig wonen. Belangrijk: het is ook een duurzaam gebouw.  

De afwerking van de nieuwe Zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk in Brugge is volop aan de gang. Het wordt de grootste site van welzijnsorganisatie Mintus. De opening is gepland voor mei 2023. In het woonzorgcentrum is er plaats voor 232 bewoners. Er is voorts nog een centrum voor dagverzorging waar dertig mensen terechtkunnen. “Samen met De Blauwe Lelie voorzien we ook kinderopvang. De ervaring van andere projecten leert dat het een prima combinatie is. Zowel de ouderen als de kinderen hebben er heel veel aan. De interactie zorgt voor levendigheid. We voorzien ook buitenschoolse opvang. Die ruimte kan overdag dienst doen als leslokaal voor studenten verpleegkunde. Hiervoor werken we samen met Vesalius Verpleegkunde. Studenten kunnen zo onmiddellijk met het werkveld kennismaken en dat is een verrijking”, zegt Ann Vandycke, Adviseur Architect Technische Dienst bij Mintus. Voor de verschillende initiatieven is er telkens een aparte ingang voorzien.  

Geborgen  

Hoewel het om een groot project gaat, heb je niet het gevoel in een enorm gebouwencomplex rond te lopen. Het concept gaat uit van de principes van kleinschalig genormaliseerd wonen. Er is een sterke, persoonsgerichte aanpak met veel aandacht voor zorg op maat. “Ruimtelijk is het een sterk concept, we slaagden erin een huiselijke sfeer te realiseren. Het voelt heel aangenaam door het vele daglicht”, zegt Ann Vandycke. Bewoners vinden er rust, maar er is ook een grote belevingswaarde.  

Er zijn vijf blokken, telkens met patio’s en grote ramen. Bewoners kunnen ook als ze in bed liggen, naar buiten kijken. Voor de bewoners die met dementie kampen, zijn de patio’s een uitstekende, veilige oplossing.  

De Zorgcampus ligt in een groene omgeving en dat wordt optimaal benut. Architecten Gino Debruyne en Bert Masselus slaagden erin om een gevoel van openheid te creëren. Door het vermijden van ellenlange gangen en een doordachte indeling ontstaat er geborgenheid. De coördinatie van de werken gebeurde door Bopro. “Corona stelde woonzorgcentra op de proef. We hielden ons concept opnieuw grondig tegen het licht. Er kwamen extra deuren zodat we nu ook subgroepen van zes tot acht personen kunnen maken, mocht een quarantaine nodig zijn”, zegt Ann Vandycke.  

Energie en comfort 

Er werd een dynamische simulatiestudie uitgevoerd. Daarin wordt bekeken hoe het gebouw zal presteren op het vlak van energieverbruik en comfort. Factoren zoals het buitenklimaat, luchtvochtigheid en zonnestraling spelen een rol. Als je alles in kaart brengt, krijg je een beter beeld van de gebouwprestatie en kan je gerichter bepaalde ingrepen doen. Of je kan varianten berekenen die nog efficiënter zijn. Eens het gebouw er staat, komt het er op aan alles goed te laten werken. GBS is een gebouwenbeheerssysteem dat door het monitoren van enkele parameters toelaat om installaties optimaal te laten werken. Mogelijke defecten worden daarmee ook snel opgespoord.  

Het gaat om een toekomstgericht gebouw met veel aandacht voor de binnen- en buitenruimte. De oriëntatie van het gebouw laat veel zoninval toe. Er zijn ruime terrassen, deels overdekt. Die dienen als natuurlijke zonwering. Waar nodig wordt extra zonwering voorzien. Voor de bewoners is het absoluut een meerwaarde: ze kunnen vlot vanuit hun kamer naar buiten om op het terras te zitten.  

Die terrassen hebben geen tussenschotten zodat bewoners er een korte wandeling kunnen maken of elkaar opzoeken. De overgang naar het terras is vlak om struikelen te vermijden. De terrassen geven uit op de patio, de interactie met het groen is rustgevend. “Het gebouw is prima geïsoleerd, waardoor het op warme zomerdagen behoorlijk koel blijf. Ook in de winter blijft de temperatuur vrij goed”, zegt Ann Vandycke. 

Er is intelligente verlichting die alleen brandt als er te weinig daglicht is. “In de gangen combineren we verschillende lichtfuncties in een doorlopende lijn, een concept van 25-8. Er is de klassieke verlichting, maar ook signalisatie bij een oproep is mogelijk. We stapten af van de lampjes bij de kamerdeur. Leuk is dat je door te spelen met kleur een specifieke sfeer kan creëren, bijvoorbeeld rond de kerstperiode of bij een belangrijke voetbalwedstrijd. In noodsituaties geeft de verlichting aan welke evacuatieroute je moet volgen. Al deze functies zitten in één armatuur. Het is vrij nieuw. Er waren testcases bij kleinere projecten, maar wij zijn, voor zover we het weten, het grootste woonzorgcentrum dat er mee werkt.” Pluspunt is ook dat je minder energie verbruikt omdat je geen verschillende systemen nodig hebt.  

Geothermie 

Duurzaamheid is essentieel omwille van de klimaatcrisis, bovendien zijn er de sterk gestegen energieprijzen. Er werden verschillende technieken toegepast. Zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk gebruikt geothermie. BEO staat voor boorgat energie opslag, BKA voor betonkernactivering. De bodem dient hier als bron voor warmte of koelte, afhankelijk van het seizoen. 

Er is ook aansluiting op het warmtenet van IVBO voor warm water en als back-up voor de verwarming. IVBO is een intergemeentelijke samenwerking voor afvalverwerking in de Brugse regio. Dit levert restwarmte op die kan gebruikt worden voor sanitair warm water. Het onderstation voor de afstandsverwarming wordt in de ondergrondse garage geplaatst zodat er geen extra gebouw nodig is en het landschap minder wordt belast.  

Voor elektriciteit wordt zoveel mogelijk van zonnepanelen gebruik gemaakt. Het verluchtingssysteem maakt gebruik van warmterecuperatie via een warmtewiel. 

Materialen 

De materiaalkeuze straalt soberheid uit. Her en der wordt een zachte accentkleur aangebracht, zoals olijfgroen of mosterdgeel. Felle kleuren geven teveel prikkels en dat is voor sommige bewoners storend.  

Het principe LFC, life cycle cost, werd toegepast. Factoren zijn duurzaamheid, levensduur en onderhoudsgemak. Er wordt gekeken naar het totale plaatje van productie tot het einde van het gebruik. “Het gaat vooral om eerlijke materialen. Die zijn soms iets duurder, maar wel heel resistent.”  

Niet alleen de materialen werden gecontroleerd op duurzaamheid, ook de bedrijven zelf. Vraag is dan of ze een duurzaamheidsplan hebben, of ze materialen terugnemen om eventueel te hergebruiken, of ze zelf werken met recuperatiemateriaal enzovoort. Ann Vandycke geeft aan dat er bij verschillende aanbestedingen ook sociale clausules werden opgenomen. Bedrijven krijgen zo de stimulans om bijvoorbeeld in te zetten op sociale tewerkstelling of opleidingen. 

Groenzones 

Overal op het terrein komt er maximaal waterdoorlaatbare verharding. Bij hevige stortbuien wordt het regenwater vertraagd geloosd. “We gaan verharding tegen door te werken met zogeheten karresporen. Op die manier heb je twee stroken die verhard zijn, maar daartussen is er gewone aanplanting. De keuze gaat naar groenpartijen die water kunnen stockeren om droge periodes te overbruggen. We streven naar een ontwerp met zo weinig mogelijk biomassa. De aanleg is gericht op onderhoudsgemak en het beperken van tuinafval. Er komt een schapenweide en een zone die relatief wild is en wordt aangelegd in analogie met de Assebroekse Meersen hier in de buurt. Daar vind je veel wilde bloemen.” Het kinderdagverblijf heeft een eigen omheinde tuin die speels wordt aangelegd. Voor de aanplanting dicht bij het gebouw, viel de keuze op kruiden, bodembedekkers, en op bloemen waar bewoners eventueel bloemstukken mee kunnen maken. Ook oudere plantensoorten die bewoners wellicht van vroeger herkennen, krijgen er een plaats. 

Comfort  

Veel details dragen bij aan het wooncomfort. In de gangen zijn er ergonomische handgrepen die iets platter zijn dan de klassieke ronde en daardoor meer houvast bieden. De kamers zijn gerieflijk en lichtrijk. Er is bijvoorbeeld plaats voorzien voor persoonlijke spulletjes, zoals foto’s of een souvenir.  

In een gemeenschappelijke ruimte kunnen bewoners een familiefeestje organiseren. De cafetaria en de leefruimtes kunnen eventueel gesplitst worden. Zo kan erin het ene deel een activiteit plaatsvinden, terwijl het andere deel cafetaria of leefruimte blijft. Handig zijn ook het kapsalon en de ruimtes voor kinesitherapie en de tandarts. Alvast een deel van de bewoners van wzc Minnewater zal verhuizen naar de nieuwe site. Dat gebouw is toe aan renovatie, maar omwille van de historische waarde van het gebouw, kan niet alles aangepast worden aan de huidige woonnormen.  

Lees ook op ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.