Cathetertechniek

Brugs ziekenhuis vervangt rechterhartklep via cathetertechniek

Het cardioteam van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is erin geslaagd de tricuspidalisklep van een patiënte te vervangen aan de hand van de cathetertechniek. Deze techniek werd voor het eerst succesvol toegepast in West-Europa.

De 63-jarige patiënte kreeg via haar lies een nieuwe hartklep. “Tot voor kort konden patiënten met ernstige tricuspidalisklep-lekkage enkel geholpen worden met een openhartoperatie. Die operatie brengt veel risico’s met zich mee en kan slechts bij een beperkte groep patiënten worden toegepast”, legt interventiecardioloog dr. Jan Van der Heyden, die de ingreep leidde, uit. “De toepassing van de cathetertechniek waarbij het hart benaderd wordt langs de veneuze kant, is daarom baanbrekend.”

Deze techniek wordt reeds gebruikt voor het vervangen van de hartklep aan de linkerkant van het hart. Daarbij wordt een katheter met een kunstklep via een slagader tot op de plaats van de aortaklep gebracht. Dit is inmiddels een standaard behandelingstechniek voor patiënten ouder dan 75 jaar met ernstige en symptomatische aortaklepvernauwingen. “Omdat daarmee zeer goede resultaten worden geboekt, willen we de cathetertechniek ook voor rechterhartkleppen gebruiken. We zetten nu de eerste stappen. Voor de patiënt is deze ingreep veel minder belastend: er is geen hart-longmachine nodig, de borstkas moet niet open gelegd worden en het hart niet stilgelegd. De patiënt moet nauwelijks revalideren.”

Geen complicaties

De patiënte in AZ Sint-Jan Brugge-Oostende kon geen openhartoperatie ondergaan, aangezien ze in het verleden reeds twee keer een dergelijke ingreep onderging aan de mitralisklep. Na uitgebreid onderzoek werd ze geschikt bevonden voor de klepvervanging via de lies. De operatie verliep goed. Er deden zich geen complicaties voor.

Dr. Van der Heyden: “Het vernieuwende aan deze specifieke ingreep is dat de oude klep wordt gebruikt als ´landingsbaan´ voor de nieuwe klep. In tegenstelling tot een chirurgische ingreep wordt de natieve klep niet verwijderd.” Dr. Van der Heyden volgt deze techniek al anderhalf jaar, maar wilde een katheder voorhanden hebben bij eventuele onverwachte problemen.

Men verwacht dat deze ingreep veel patiënten zal kunnen helpen om op een veel minder ingrijpende manier te herstellen van een lekkende hartklep aan de rechterkant van het hart. Wereldwijd werden tot nu toe nog maar zes patiënten behandeld met deze baanbrekende technologie.

Cathetertechniek
De cathetertechniek gebruikt de natieve hartklep als “landingsbaan” voor de nieuwe klep.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.