Reflex Interim: brede waaier aan oplossingen voor de zorgsector

Op 15 maart opende Reflex Interim – dat deel uitmaakt van Vebego Groep – zijn deuren in Antwerpen. “Wij zijn hiermee het vierde kantoor van de groep met nog andere vestigingen in Brussel, Luik en Charleroi. Ook in Gent willen wij toekomstig nog een kantoor openen. Reflex Interim mag zich marktleider noemen in Brussel en Wallonië in het uitzenden van verzorgend personeel, voornamelijk verpleegkundigen. Wij mikken op de ganse zorgsector: ziekenhuizen, rusthuizen en de thuiszorg. In de ziekenhuizen is er vooral vraag naar personeel voor de spoedafdeling, de intensieve zorgen, de dialyse, het operatiekwartier en de geriatrie. Rusthuizen hebben een algemeen tekort aan verpleegkundigen en zorgmedewerkers.”

Familiale aanpak

“Wij profileren ons in de eerste plaats met een warme, familiale aanpak. Dat vertaalt zich concreet door alle beschikbare krachten de kans te geven om (terug) in de sector te gaan werken. Zo zijn er heel wat zorgkundigen die – om diverse redenen – ooit waren afgehaakt maar die nu terug actief willen worden. Wij geven ze de mogelijkheid om flexibel te herintreden. Sommige gaan aan de slag voor drie uur per week, andere voor 12 uur of voor 20 uur. Met deze aanpak voorkomen we dat ervaren uittreders definitief verloren zijn voor de sector. Op die manier spreken wij over een win-win situatie voor alle partijen. Ook heel veel studenten behoren tot onze interims. Het komt er op aan om telkens weer een goeie ‘match’ te vinden tussen de vraag van een organisatie en de wensen van de interims. Daar trekken wij dan telkens voldoende tijd voor uit.”
Tom Van de Woestijne en Ann Roosens wijzen nog op andere elementen uit het concept. “We opereren in een concurrentiële nichemarkt. Wij trachten ons te onderscheiden door goed te luisteren naar onze klanten en zo te weten te komen waar de behoeften liggen. Een gestructureerde rapportage – zowel naar de klant als naar de interims – is daarbij onontbeerlijk.”

Samenwerking op de lange termijn

“Als gespecialiseerd interimbureau – met meer dan dertig jaar ervaring in de sector – zijn we ervan overtuigd dat wij organisaties kunnen helpen in hun HR-vraagstukken. Wij gaan daarbij uit van een samenwerking op de lange termijn. Het is een te enge benadering om alleen te focussen op het tijdelijk invullen van de personeelsbehoefte via interims. Wij adviseren organisaties om het organisatie- en personeelsvraagstuk in een breder kader te zien. Mogelijks liggen er intern al oplossingen door een efficiëntere planning of door personeel tijdelijk van de ene afdeling naar de andere afdeling over te plaatsen, al naargelang de behoefte. Een andere oplossing waar nog te weinig over wordt nagedacht, is het inschakelen van buitenlandse zorgmedewerkers. Via onze Nederlandse partner Assist, onderdeel van de Vebego groep, hebben wij hierbij al heel wat ervaring opgebouwd met onder meer medisch personeel uit Litouwen, Polen, Roemenië, Indonesië en de Filippijnen. Een doorgedreven begeleiding van buitenlandse medewerkers is evenwel een kritische factor om tot een succesvolle samenwerking te komen. Hoe dan ook: om de zorgsector overeind te houden zal er in de toekomst meer en meer met medische interims worden gewerkt. Nederland is op dat vlak een voorloper, maar  België zal snel volgen.”
Om het beeld compleet te maken: Reflex Interim verzorgt ook opleidingen voor zijn medewerkers. “Wij geven bijvoorbeeld samen met onze klanten opleidingen rond het elektronisch patiëntendossier. Ook taalopleidingen staan op het programma. Enkel met up-to-date geschoolde medewerkers kunnen wij ons steentje bijdragen om de personeelsproblematiek in de zorgsector te verlichten.”
Info: www.reflexinterim.be
 
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.