Regionale Landschappen versterken de natuur; natuur versterkt de zorg

‘Natuur en Gezondheid’; dat is het thema waarrond de 16 regionale landschappen werken dit jaar. Met de Week van de Zorg voor de deur, vinden we het belangrijk om vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. Het is niet toevallig dat we net nu onze campagne ‘Natuur met zorg’ lanceren.  Om zorginstellingen te inspireren werkten de regionale landschappen een inspiratiegids uit met concrete tips om de buitenruimte van de voorziening te vergroenen.
Over heel Vlaanderen werken regionale landschappen mee aan vergroening van zorginstellingen om de streekidentiteit te versterken. Adviesverlening en inspiratie aan de hand van expertise staan hierbij centraal.
“De wetenschap geeft steeds meer zicht op gunstige effecten van natuur voor de gezondheid. Voor mensen die zorg nodig hebben, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden van zorginstellingen”, zegt Hans Keune, professor bij de leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de Universiteit Antwerpen en betrokken bij diverse projecten rond biodiversiteit en gezondheid. “De manier waarop is echter maatwerk. De brug slaan tussen wetenschap en praktijk is dan ook een grote uitdaging en ik ben blij dat de Regionale Landschappen die aangaan, gezien zowel participatie als natuur- en landschapskennis in hun DNA zitten.”
Natuur en gezondheid
Het is algemeen geweten: de natuur heeft een positieve invloed op mensen, zowel fysiek als mentaal. Natuur brengt rust in je hoofd, geeft nieuwe energie en zorgt dat je je beter in je vel voelt. Natuur is  een plek om even te deconnecteren terwijl het tegelijkertijd ook een plek voor verbinding is. Het effect van de natuur op iemands gezondheid is het sterkst voor de meest kwetsbare groepen, bijvoorbeeld voor kinderen, ouderen, mensen met een langdurige ziekte of handicap. Niet verwonderlijk dat zorginstellingen steeds meer inzetten op vergroening van hun buitenruimte. Een natuurlijke omgeving rond zorgcentra verbetert de kwaliteit van de zorg én biedt voordelen voor de natuur. Tal van zorginstellingen kiezen om de groene buitenruimte therapeutisch in te zetten.
Regionaal landschap als expert
Omdat zorginstellingen vaak de expertise niet in huis hebben om de vergroening uit te werken, kunnen ze in landschappelijk waardevolle gebieden een beroep doen op een regionaal landschap. Deze vzw zet zich samen met partners in voor het behoud en de versterking van landschap, natuur en erfgoed. Regionale landschappen hebben een brede blik op de regio vanuit unieke terreinkennis. Door de kennis van de zorginstellingen en hun (tuin)therapeuten samen te brengen met de kennis van de regionale landschappen ontstaan er mooie projecten. Regionale landschappen zorgen steeds voor maatwerk op basis van lokale kansen om mensen in contact te brengen met streekeigen natuur en landschap. “Als je ziek bent ga je naar een dokter, als je advies nodig hebt om te vergroenen ga je te rade bij een regionaal landschap”, vertelt Stefan Van Der Cruysse, directeur en medebezieler van het tuinproject in Woon- en dagondersteuning Ter Muiden  in Oedelem. Dirk Van Gorp, directeur Facilitaire Diensten van Mariaziekenhuis in Pelt voegt hier aan toe: “Het Regionaal Landschap heeft ons voor dit project voor een groot een stuk ontzorgd. In ons eentje hadden we dit eindresultaat nooit bereikt.”
Inspiratiegids
De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. Denk maar aan de aanleg vanrolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuin, een dierenhoekje … Om zorginstellingen te inspireren werkten de regionale landschappen een inspiratiegids uit. Deze vertelt het verhaal van twee algemene ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen die de buitenruimte van hun voorziening groen inrichten en dit groen inzetten in hun werking. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden, hoe de samenwerking met het regionaal landschap en andere partners verliep. Elke zorginstelling geeft concrete tips voor collega’s om zelf aan de slag te gaan om een groenere omgeving te creëren.
Meer dan zorginstellingen alleen
Uiteraard is meer natuur goed voor ieder van ons en goed nieuws voor vlinders, bijen, bloemen en vogels die blij zijn met deze biodiverse groene ruimtes. Regionale landschappen zetten ook in op natuurbeleving. Denk maar aan herstelplannen voor trage wegen en het uitbouwen van kwaliteitsvolle wandelgebieden. Zo kan je het landschap in alle seizoenen op zijn mooist verkennen.
De inspiratiegids vind je op www.regionalelandschappen.be.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.