Typ om te zoeken

Techniek Woonzorgcentra Ziekenhuizen

Renson levert aluminium lamellengevelsystemen AZ Delta

Delen

[PARTNER CONTENT] Dat Renson instond voor de gevelbekleding van het gloednieuwe AZ Delta in het Belgische Roeselare laat zich duidelijk voelen in de look van het nieuwbouwziekenhuis. Maar als trendsetter in zonwering werd ook de kans niet onbenut gelaten om met diezelfde lamellen 2 vliegen in 1 klap te slaan, en die ook in te zetten als zonwering. De lange luifel naar de hoofdingang kreeg dan weer Loggia schuifpanelen als eyecatcher aangemeten.  

Dat alles samen maakt AZ Delta tot een schoolvoorbeeld van de veelzijdigheid die Renson aan de dag legt als specialist in structurele zonwering en gevelbekleding. Met alle producten (Sunclips, Linius en Loggia) vervaardigd uit duurzaam en onderhoudsvriendelijk aluminium krijgt het nieuwbouwziekenhuis daarmee een ‘futureproof’ look aangemeten. 

De betonnen powerplant achteraan de site werd in een eerste fase bekleed met horizontale Linius lamellen van Renson, gelakt in antraciet grijs. In een tweede fase was het hoofdgebouw aan de beurt, waar een Sunclips lamellenwand van in totaal 8000m² zowat alle zichtbare beton aan het oog onttrekt. De horizontale lamellenwand zit overal 1 meter van de gevel verwijderd en schermt het looprooster af dat zich daartussen bevindt. Opvallend – en meteen ook een extra eyecatcher – is dat de uitsparingen in de wand volgens een willekeurig stramien over de gevel verdeeld zitten, wel min of meer overeenkomstig met de vensters maar nooit perfect gelijk. Aangezien de Sunclips lamellen volgens voorschrift maximaal op ½ m van de gevel geplaatst mogen worden omwille van de windbelasting, kwam er voor Renson wel wat denkwerk aan te pas. Daarom werden voor dit project specifieke kunststof bevestigingsclipsen ontwikkeld. Nog op het hoofdgebouw dienen dezelfde Sunclips lamellen in de binnenpatio’s trouwens tegelijk ook als zonnescherm voor de ramen. Dankzij de specifieke hoek waaronder die gemonteerd zitten, breken die het binnenvallend zonlicht. Zo zijn de grote glaspartijen gevrijwaard van de felle zon, die op warme dagen anders ontegensprekelijk tot een hoog oplopende binnentemperatuur zou kunnen leiden.  

Een laatste fase van de werken hield in dat ook het logistieke blok van de site afgewerkt werd in dezelfde antraciet grijs gelakte Linius lamellen als de powerplant. Nog zo’n lamellenwand zorgt er op het dak van het hoofdgebouw trouwens voor dat alle op het dak verzamelde technieken aan het oog onttrokken worden. 

Aan het hoofdgebouw wordt de luifel naar de hoofdingang ten slotte afgewerkt met Loggia schuifpanelen van Renson. Die zitten allemaal op dezelfde rail, maar om de ramen erachter te kunnen poetsen werd per zone een 3-tal pivoterende panelen gemonteerd.  

www.renson.eu  

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *