Typ om te zoeken

In the spotlight Legal Ziekenhuizen

Resultaten Grote Artsen Enquête + voorstel tot dringende aanpassing van de vaccinatiestrategie

Delen

Medische Wereld heeft tussen 14 december 2020 en 7 januari 2021 een grootschalige enquête gedaan bij 1000 artsen. Dit heeft enkele verrassende resultaten opgeleverd. Hieronder kan u de resultaten en bespreking terugvinden. Alsook een voorstel tot dringende aanpassing van de vaccinatiestrategie.

 

1) Zou u zichzelf laten vaccineren tegen COVID-19 zodra het vaccin op de markt komt?

gevraagd bij: alle_artsen (huisartsen + specialisten)

* Nee (9%)

* Ja (91%)

➔ In een enquête van Artsenkrant was 1/3 van de artsen nog niet overtuigd om zichzelf te laten vaccineren. Uit onze bevraging merken we een duidelijke positieve mindshift naar 9/10 artsen die zich zullen laten vaccineren. Kleine kanttekening: de 9% die “nee” heeft gereageerd kunnen ook artsen zijn die een contra-indicatie hebben (zwanger, net corona doorgemaakt en allergie)

2) Zou u uw patiënten aanraden om zich te laten vaccineren tegen COVID-19?

gevraagd bij: alle_artsen (huisartsen + specialisten)

* Nee (3%)
* Ja (97%)

➔ Slechts 3% artsen zou een COVID-19 vaccin afraden. Dit is een extreem laag cijfer. Veel lager dan het cijfer voor het ontraden van het klassiek griepvaccin.

3) Heeft u het gevoel dat u teveel gewerkt heeft/overwerkt bent tijdens de coronagolven?

gevraagd bij: huisartsen

*Nee (42%)

* Ja (58%)

gevraagd bij: specialisten

*Nee (63%)

* Ja (37%)

➔ 58% Huisartsen hebben het gevoel overwerkt te zijn, wat geen verrassing is. Echter zien we bij de specialisten een omgekeerde trend met name dat 2/3 van de specialisten toegeeft NIET overwerkt te zijn. De reden hiervoor is simpel; in de ziekenhuizen hebben enkele specialisten hard moeten werken (Intensivisten, longartsen, infectiologen en spoedartsen). Maar de overgrote meerderheid van de andere specialisten hadden geen werk en waren vaak thuis, aangezien vele geplande onderzoeken, operaties en consultaties niet mochten doorgaan. 2/3 van de specialisten waren technisch werkloos.

4) Vindt u dat de maatregelen tijdens de 2e golf te streng waren in het ziekenhuisbeleid en dat er onnodig opschortingen waren van de electieve opnames?

gevraagd bij: alle_artsen (huisartsen + specialisten)

* Nee (75%)
* Ja (25%)

➔ 1/4 van de artsen zijn van mening dat de ziekenhuismaatregelen te streng waren en onnodige opschortingen heeft gegeven. Alle kleine operaties waar geen intensieve zorgen aan te pas zou komen, konden volgens hen wel plaatsvinden.

5) Weet u hoe de verschillende COVID-19 vaccins werken?

gevraagd bij: alle_artsen (huisartsen + specialisten)

* Nee (47%)

* Ja (53%)

➔ Ongeveer de helft van de artsen geeft toe NIET te weten hoe de verschillende COVID-19 vaccins werken. Dit is alarmerend als je weet dat deze artsen wel de vaccins moeten toelichten en toedienen aan hun patiënten. Een dringende bijscholing is op dit vlak nodig.

6) Heeft u zich vaak onveilig gevoeld tijdens het werk voor een mogelijke COVID-19 besmetting?

gevraagd bij: alle_artsen (huisartsen + specialisten)

* Nee (64%)
* Ja (36%)

➔ 1/3 van de artsen geeft aan zich vaak onveilig te voelen tijdens het werk om een COVID-19 besmetting op te lopen. De artsen verstaan de huidige vaccinatiestrategie niet. Artsen, verpleegkundigen (van ziekenhuizen en WZC) zijn de risicogroep. Deze groep ziet ook enorm veel verschillende mensen/patienten per dag en kunnen hierdoor ook verspreider zijn, maar ook hoog risico hebben om zelf besmet te geraken. Het is ridicuul en niet logisch dat we 85 plussers als eerste aan het vaccineren zijn. Enkele redenen hiervoor;

1) De 85 plusser heeft, realistisch gezien, geen hoge levensverwachting meer. De meeste winst in levensjaren zit in de groep van 45 tot 70 jaar.

2) De 85 plusser in een WZC zit al in een isolatie en krijgt een beperkt bezoek van zorgpersoneel en 1 knuffelcontact. Kans op besmetting is al laag en nog lager als het zorgpersoneel als EERSTE zou ingeënt worden.

3) De 85 plusser die toch ziek zou worden, komen bijna NIET op intensieve zorgen te liggen en zijn dus geen extra belasting van ons zorgsysteem. Op intensieve zorgen liggen voornamelijk de groep van 50 tot 75 jarigen.

4) De vaccins van Pfizer en Moderna liggen in de diepvriezers van de ziekenhuizen. Nu moet er ganse logistiek opgezet worden van klaarmaken door de ziekenhuisapotheek, transport naar de WZC, koelkast, en toedienen. Als het ziekenhuispersoneel als eerste zou ingeënt worden is deze logistiek/transport en alle vertragingen NIET nodig. De vaccins liggen in de ziekenhuizen, dien ze dan ook toe aan het ziekenhuispersoneel. Dit kan hierdoor supersnel gaan. Eens het vaccin van Astrazeneca is goedgekeurd, dit is een kant en klaar vaccin, en kan bewaard worden tussen +2°C en +8 °C, dan is DIT vaccin logistiek gezien veel eenvoudiger toe te dienen aan de bewoners van WZC. Dit kan ook rechtstreeks geleverd worden aan de WZC en bewaard worden in de klassieke koelkasten.

5) Wat gaan we doen over 6 maanden mocht blijken dat bv. 25% van de 85 plussers in WZC zijn overleden? Deze kunnen overleden zijn aan andere redenen dan corona, maar de perceptie zal bij de bevolking anders overkomen en angst geven om zich te laten inenten.

➔ AUB bescherm eerst uw soldaten (zorgpersoneel) om verder te kunnen vechten in de strijd tegen het coronavirus. Elke oorlog (wat ook de reden is) ga je u manschappen als eerste beschermen, zij staan in de vuurlinie. In Nederland snappen ze dit en is het zorgpersoneel als eerste aan de beurt.

➔ Er moet een switch komen van de vaccinatiestrategie;

  • EERST zorgpersoneel in ziekenhuizen, WZC en huisartsen
  • Dan de risicogroep tussen 45 jaar tot 65 jaar en alle 65 plussers (wie thuis woont en nog vele contacten kan hebben) → meeste levensjaren te winnen.
  • Essentiele beroepen
  • De bewoners van WZC
  • De niet-risicogroep tussen 45 jaar en 65 jaar
  • Rest van bevolking

Medische Wereld

“Medische Wereld” is ontstaan in 2013 om opleidingen te verzorgen in de medische sector. Sindsdien is Medische Wereld het grootste medische congres in België. Het kruim van de Belgische medische wereld, vooraanstaande politici en bekende koppen komen er samen rond de laatste trends, issues en toekomst van de gezondheidszorg in ons land.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *