Loopanalyse.JPG

Revalidatieziekenhuis RevArte heeft eerste loopband met loopanalyse in België

Loopband met loopanalyse

Revalidatieziekenhuis RevArte in Edegem heeft de beschikking over de revolutionaire C-Mill loopband. Verbetering van het looppatroon en valpreventie staan hierbij voorop door gebruik te maken van visuele en akoestische feedback voor loopvaardigheidstraining. Daarnaast is deze loopanalyse in te zetten bij mensen die bijvoorbeeld een afwijkend looppatroon hebben, een CVA (een beroerte) hebben gehad, met traumatisch hersenletsel of een andere neurologische aandoening. Ook patiënten met een prothese na een beenamputatie komen in aanmerking. In het systeem zitten diverse camera’s bevestigd, zodat we een zeer gedetailleerd beeld van iemands looppatroon hebben. Hierdoor is het tevens mogelijk om de patiënt zelf zijn of haar looppatroon te laten zien. 

Realistisch oefenen in een veilige omgeving

De loopband is drie meter lang den kan door geavanceerde technologie meten waar de drukpunten liggen tijdens het lopen en hoe het looppatroon van iemand eruit ziet. Tevens kunnen er figuren op de loopband geprojecteerd worden, waardoor men realistische situaties uit het dagelijks leven kan oefenen. De C-Mill loopband is daarom het ideale instrument om zich voor te bereiden of extra te trainen om veilig de straat op te gaan en beter te leren lopen.

Door regelmatig te trainen op deze loopband, lopen patiënten niet alleen minder risico om te vallen, maar ook hun angst om te vallen, wordt verminderd. De therapeut stemt de moeilijkheidsgraad op de persoon af, zodat er een uitdagende maar veilige oefenomgeving wordt gecreëerd. Hierdoor wordt het trainen leuker en uitdagender, waardoor patiënten gemotiveerder zijn om het vol te houden. Bovendien kan de therapeut eenvoudig en objectief bijhouden hoe iemand vordert, doordat iedere stap automatisch in kaart wordt gebracht.

De C-Mill kan worden ingezet voor de volgende behandeldoelen:

  • Verbeteren  van zelfvertrouwen en verminderen van valangst tijdens het lopen
  • Vergroten van loopafstand, conditie en loopsnelheid
  • Inzicht geven in eigen lopen, in termen van asymmetrie, staplengte en stapbreedte
  • Zelfstandig of onder supervisie veilig binnen of buiten lopen
  • Kunnen reageren op onverwachte situaties en het lopen kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving
  • Kunnen versnellen of vertragen van het lopen
  • Optimaliseren van looppatroon: staplengte, stapbreedte en symmetrie
  • Veilig deelnemen aan sport en spel

Enige in België
Momenteel is RevArte de enige die een C-Mill hebben staan en bieden zij deze kans op het gebied van looptraining in hun revalidatieziekenhuis.

Bron: RevArte – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.