Typ om te zoeken

ICT In the spotlight Innovatie Ziekenhuizen

Revolutie in robotchirurgie in het Hartcentrum OLV Aalst: robotarmprecisie en superieure beeldvorming in één

Delen

Op het vlak van robotchirurgie heeft het OLV Aalst een traditie hoog te houden. Het Hartcentrum installeerde dit voorjaar robotgestuurde ballondilatatie en stenting voor het CathLab. “De CorPath GRX-robotarm in combinatie met 2D- en 3D-beeldvormingstechniek is de next step voor de plaatsing van stents bij hart- en intravasculaire ingrepen. We kunnen nu écht maatwerk leveren voor elke patiënt”, zegt Dr Eric Wyffels, diensthoofd Cardiologie van het OLV Ziekenhuis. 

Dr Eric Wyffels, diensthoofd Cardiologie van het OLV Ziekenhuis

Dr Eric Wyffels, diensthoofd Cardiologie van het OLV Ziekenhuis

De combinatie van de Siemens Healthineers robotarm met 2D- en 3D- beeldvormingstechniek in het Aalsterse ziekenhuis is een wereldprimeur. Dr Eric Wyffels: “Via een CT-scan van de kroonslagader kunnen we een 3D-reconstructie maken. Dankzij de synchronisatie van de 2D- en 3D-beeldvorming bevindt de interventiecardioloog zich als het ware in de bloedvaten. De robot stelt de interventionalist vervolgens in staat om tot op millimeterniveau de stent te plaatsen. Wij hebben de synchronisatie zelf ontwikkeld en daarna gepatenteerd.”  

Veiliger, preciezer, gebruiksvriendelijker 

Met de blik op de robotconsole ziet de interventiecardioloog in één oogopslag alle parameters van de operatie in 2D en 3D. “Letterlijk een extra paar ogen én handen voor de arts. Met drie joysticks kan je de katheter en de draad waarover een ballon of een stent geschoven wordt manipuleren”, zegt Dr. Wyffels. “Via de CT-scan is duidelijker de juiste positie en lengte van stent te zien in vergelijking met angiografie. Een CT-scan brengt immers de atherosclerotische plaque mooi in beeld, waar de angiografie enkel het lumen van het bloedvat toont. De robot levert bijkomstige meetmogelijkheden in het bloedvat met een uiterst precieze plaatsing van de stent als resultaat. De combinatie van de robot met 3D-beeldvormingstechnieken maakt het verschil. Enkele retrospectieve studies wijzen uit dat er 8% minder stents nodig zullen zijn. Het risico op complicaties zou ook verminderen.” De hieruit resulterende daling van heropnames betekent dus drie keer een ‘win’: voor de patiënt, voor het ziekenhuis en voor de maatschappij: echte value based healthcare dus. Ook voor de operators biedt de CorPath GRX-robotarm meerdere voordelen. Een loodschort is niet meer nodig omdat er geen blootstelling meer is aan straling. Voor de patiënt wordt de straling met één vijfde gereduceerd.  

Paradigmashift in interventionele cardiologie 

“Het is duidelijk dat dit een paradigmashift betekent voor interventionele cardiologie”, zegt Dr Wyffels. “De evolutie van robotica is niet te stoppen. Op termijn zal de robot via deep learning steeds preciezer experthandelingen reproduceren en automatiseren. Via 5G zal het mogelijk worden om operaties te doen vanop grote afstand waardoor topexpertise mondiaal kan ingezet worden. Met verbeterde toegankelijkheid en grotere precisie is de patiënt de grote winnaar”, zegt Dokus Mertens van Siemens Healthineers. 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *