Robot aneurysma hersenen

UZ Gent zet robot in bij behandeling aneurysma in hersenen

Het UZ Gent schakelt een robot in voor de behandeling van vaatziekten in de hersenen. Dat is een primeur in de Benelux, zegt het ziekenhuis. “Dankzij deze technologie kunnen we nog preciezer werken en beperken we de straling voor de zorgverleners.”

Bij een aneurysma of uitstulping in de hersenslagader, brengen artsen een flexibele katheter in een bloedvat via de arm of lies. Deze wordt nauwkeurig via de bloedvaten naar de hersenen geleid. Dat proces wordt ondersteund door röntgenstralen en contrastmiddel om de vaten en de bloedstroom zichtbaar te maken. In het UZ Gent wordt de behandeling tachtig keer per jaar uitgevoerd.

Sinds enkele maanden neemt de robot, een Siemens Corindus CorPath GRX, de uitvoering van de behandeling over. Prof. dr. Luc Defreyne legt uit: “Wij sturen de robot aan via een panel van joysticks, vanuit een cockpit die afgeschermd is tegen straling. De robot beweegt de katheter, metaaldraadjes of stents tot op de plaats van het aneurysma. Ondertussen volgen we het werk nauwkeurig op via de klassieke beeldvorming. Mocht de robot toch eens vastlopen, dan kunnen we onmiddellijk ingrijpen en de behandeling manueel overnemen.”

Robot aneurysma hersenen
Op termijn zou de robot zelf kunnen navigeren met behulp van microcamera’s of sensoren.

Veilig en efficiënt

Dankzij de robot moet de arts niet meer bij de patiënt staan in een loden schort voor de schadelijke stralen. “Dat maakt het werk veiliger en comfortabeler”, klinkt het. “Ook de verpleegkundige kan meer afstand houden van de straling wanneer de robot aan het werk is.”Het werk is veiliger en zou ook efficiënter verlopen. “Verpleegkundigen spelen nu een grotere rol bij de voorbereiding en uitvoering van de ingreep en de interventionele radiologen kunnen zich op hun kerntaken focussen”, legt adjunct-hoofdverpleegkundige Elise Devlieghere uit. “Het maakt de job van de verpleegkundige inhoudelijk interessanter.”

De robot heeft ongeveer 500.000 euro gekost. Op termijn zou de robot zelf kunnen navigeren met behulp van microcamera’s of sensoren.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.