Rugklachten,een va de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in de verzorgingssector

Dit is niet alleen een zware belasting voor de maatschappij, maar ook voor de werkgever. Naast loonkosten dient men immers ook rekening te houden met indirecte kosten zoals kosten voor vervanging en opleiding van ander personeel. En niet te vergeten het verlies aan productiviteit.
 
Het goede nieuws is dat een groot percentage van deze rugklachten te voorkomen is. Op welke manier? Voorwaarde nummer één om tot goede resultaten te komen is dat men rekening houdt met de mogelijkheden en beperkingen niet alleen van de mens maar ook van zijn omgeving.
 
Een opleiding waarbij de betrokken werknemers beter inzicht krijgen in de oorzaken van rugproblemen en van de wijze waarop zij zelf hun werksituatie kunnen analyseren met het oog op preventie van rugklachten is een goed begin maar zeker niet voldoende. Vraag raad aan uw verzekeraar indien u interesse heeft voor een dergelijke training.
 
De preventie van arbeidsongevallen is één van de belangrijkste onderdelen van het aan de werkgever opgelegde welzijnsbeleid op de werkvloer.
 
Een degelijk preventiebeleid spitst zich in de eerste plaats toe op de verschillende technische, organisatorische en werkmethodische aspecten van de arbeidsomgeving.
Het is op de werkplek dat de context en de aard van de professionele risico’s naar waarde kunnen worden geschat. Een preventiedeskundige kan de ergonomische inrichting van de werkplek maar ook de organisatie van het werk doelmatig beoordelen. In het kader van de verzorgingssector zou dit kunnen zijn: is er bijvoorbeeld een hulpmiddel voorzien om patiënten uit hun bed te tillen? Kunnen de bedden verplaatst worden? Waar worden de werkmiddelen opgeslagen en wie is verantwoordelijk voor het beheer van het materiaal? Uw verzekeraar kan u hierbij met raad en daad bijstaan.
 
Daarnaast is een analyse van de schadestatistiek een dankbare bron van informatie om het preventiebeleid rond arbeidsongevallen te optimaliseren.
 
Zodra het veiligheidsbeleid op punt staat, is een systematische analyse van de arbeidsongevallen en een regelmatige evaluatie van het bijhorende preventieplan van vitaal belang voor de duurzame ontwikkeling van uw onderneming en het welzijn uw werknemers.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.