Samenwerking is de sleutel tot een veiligere gezondheidssector

Hoe beschermen we onze ziekenhuizen beter en maken we ze veerkrachtiger tegen cybercriminaliteit? De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs en Telenet Business brachten een 50-tal CEO’s en CIO’s uit Belgische ziekenhuizen, de federale overheid en verschillende security-experts samen om zich over deze vraag te buigen. Eén ding werd snel duidelijk: samen staan we sterker. 

Veel uitdagingen in de zorgsector 

Cybercriminelen zagen de pandemie als een opportuniteit om meer aanvallen uit te voeren. Bovendien hebben investeringen in cybersecurity vertraging opgelopen doordat het bestrijden van de pandemie voorrang kreeg.  Cybersecurity is dus relevanter dan ooit. 

Marc Vael, cybersecurity-expert bij Valuendo: “Toch hebben we in België al heel wat stappen gezet op het vlak van cybersecurity, onder andere dankzij het Centrum voor Cybersecurity België. De situatie in ons land is uniek, doordat bedrijven die met personendata omgaan wettelijk verplicht zijn om een veiligheidsofficier te hebben. Dat zorgt voor veel kennis over security.”

Marc Vael / Cybersecurity-expert bij Valuendo
Marc Vael / Cybersecurity-expert bij Valuendo

Evenwel is er ruimte voor verbetering. Zo is bewustzijn over cybersecurity bij het personeel nog een belangrijk werkpunt.  

Marc Vael: “Ook leveranciers moeten zich bewust zijn van hun mogelijke impact. Ze moeten erop toezien dat hun medische toestellen een veilige verbinding hebben met de buitenwereld. Daarnaast zijn een goed afgeschermde website en een sterk beveiligd intern netwerk cruciaal om de patiëntendossiers veilig te houden.” Kortom, een goede combinatie van mens, technologie en processen is noodzakelijk. 

Andere uitdagingen waar ziekenhuizen mee te maken hebben, zijn: budgetten, de juiste gespecialiseerde medewerkers en de capaciteit om alles op het vlak van cybersecurity te monitoren en de tools optimaal in te zetten. 

Geert Degezelle, Executive Vice President van Telenet Business: “De combinatie van cybersecurity en healthcare is heel relevant. Niet enkel de privacy van de patiënt kan in gevaar komen, er kunnen ook levens van afhangen. Daarom vinden we het bij Telenet Business belangrijk om aanwezig te zijn als partner voor de zorgsector.”

Geert Smits / Algemeen Directeur van AZ Monica en bestuurslid BVZD
Geert Smits / Algemeen Directeur van AZ Monica en bestuurslid BVZD

Samenwerking over de muren van het ziekenhuis heen 

Een heel duidelijke rode draad in alle gesprekken is de nood aan betere samenwerking.  

Er is heel wat kennis en expertise over cybersecurity aanwezig in de Belgische ziekenhuizen, maar die is sterk verspreid. Door een betere samenwerking tussen ziekenhuizen en netwerken kan er kennis gedeeld worden en kunnen ziekenhuizen van elkaar leren. 

Bovendien staan ziekenhuizen samen sterker ten opzichte van leveranciers van onder andere medische toestellen en kunnen er strengere eisen gesteld worden wat betreft securitymaatregelen. 

Geert Smits, Algemeen Directeur van AZ Monica en bestuurslid van de BVZD: “Niet enkel een betere samenwerking tussen de ziekenhuizen onderling is belangrijk, maar ook tussen de ziekenhuizen, de overheid en de externe partners.” 

De overheid zal de komende jaren ook inspanningen doen om de gezondheidssector weerbaarder te maken. Zo wordt er budget voorzien, niet om aan extra normen te voldoen, wel om concrete projecten op te zetten die de securitymaturiteit van de sector zal bevorderen. 

Ten slotte hebben ziekenhuizen nood aan sterke IT-partners. Veel ziekenhuizen hebben de capaciteit niet om alles van cybersecurity inhouse op te nemen. Daarom is een sterke partner, die naast tools ook advies ter plaatse geeft, een noodzaak. 

 De eerste stappen naar een oplossing werden gezet. Het BVZD, Telenet Business, de overheid en de Cyber Security Coalition bekijken verder hoe ze ziekenhuizen beter kunnen beveiligen. 

Meer inspiratie over cybersecurity? 

telenet.be/cybersecurity/inspiratie  

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.