Typ om te zoeken

Facility Sector

Sarco biedt duurzame beroepskledij

Delen

Sarco is in de zorgsector bijzonder goed gekend als producent van kwaliteitsvolle beroepskledij. Het bedrijf zet ook stevig in op duurzaamheid, zowel voor de kledij als in het eigen bedrijf.  

Het bedrijf Sarco in Temse is gespecialiseerd in industrieel wasbare bedrijfskledij en richt zich sterk op de zorgsector. Jaarlijks gaan er zowat 1 miljoen stuks de deur uit. Het familiebedrijf groeide uit tot marktleider in de Benelux. “Mijn grootvader startte in 1945 een groothandel in textielwaren. Ook legde hij zich toe op de productie van nachtkleding, uniformen voor scholen en beroepskleding voor de zorgsector. Al snel werd de kwaliteit sterk gewaardeerd. OCMW’s waren onze eerste klanten”, zegt huidig ceo Luc Sarens. In 1969 kwamen zijn ouders in de zaak. Ze verhuisden het bedrijf naar Sint-Niklaas om een hogere productie te kunnen realiseren. In de jaren 1980 waren er een tachtigtal werknemers in dienst. Naast beroepskleding maakten we toen ook mode. Mijn moeder is heel getalenteerd in het ontwerpen van kleding. Ze is modestyliste en drukte haar stempel op de hedendaagse kleding voor de zorgsector. In 1996 kwam ik in de zaak en ik trok volledig de kaart van beroepskleding voor de zorgsector. Onze hoofd site is nu weer Temse. Intussen zijn er 350 werknemers. Sarco werkt vooral voor de Belgische markt, maar ook Nederland is een belangrijke afnemer. Er zijn ook klanten in Duitsland en Zwitserland, regio’s waar nog veel potentieel is. Sarco beschikt over een 100% eigen productie-eenheid in Tunesië. “We hadden heel veel capaciteit nodig. Tunesië is een land waar je veel knowhow en goedgeschoolde werknemers vindt. 

Optimaal comfort 

© www.arnoldhenri.com

Professionele kleding in de zorgsector moet aan heel wat eisen voldoen. Er is het draagcomfort en de functionele aspecten spelen een rol. Sarco heeft heel wat ervaring. “Het bijzondere aan het ontwerpen van een uniform is dat het voor iedereen goed moet zittenIn een ziekenhuis heb je verschillende beroepsgroepen: er is het logistieke personeel, er zijn de verpleegkundigen, de paramedici, de artsen en het schoonmaakpersoneel. Die hebben elk een eigen uniform, maar het gaat om andere details, de uitstraling is dezelfde. Vroeger had je dames- en herenkleding. Met onze eigen UNIFIT-pasvorm kunnen we met tien maten alle medewerkers voorzien van beroepskleding. Zo kunnen we het aantal variaties beperken, want de kostprijs en logistiek is heel belangrijk. Het helpt ook om de stock beter te beheren.” Sarco zorgt ook voor esthetische kleding. “Het modieuze aspect is voor ons heel belangrijk, hoewel het omwille van de vele beperkingen niet gemakkelijk is. Het vergt heel wat compromissen.” Op dFlexiSleeve nam Sarco een patent. In de mouw is een stukje tricot verwerkt. Het heeft een dubbele functie: het is bijzonder ademend en het is rekbaar, wat dus voor een optimale bewegingsvrijheid in alle richtingen zorgt.   

Onderhoud 

“De industriële wasbaarheid is cruciaal tijdens het ontwerpen. Het wassen van hoeveelheden van zowat 35 kg gebeurt in een wasstraat. Het proces is behoorlijk milieuvriendelijk. Er wordt heel veel aandacht besteed aan het inperken van het energieverbruik en aan waterzuivering. Als je wast met minder water heb je ook meer afbloeding van de kleuren. Kleding moet er na verschillende wasbeurten nog steeds optimaal uitzien en even goed vallen. De samenwerking met industriële wasserijen is echt wel de core business van Sarco. We delen dezelfde interesse en werken nauw samen op het vlak van ontwikkeling. Als een materiaal niet kan worden gewassen, dan kunnen we er niets mee. Ziekenhuizen hebben bovendien de verplichting om hun kleding volgens bepaalde normen te laten wassen. Het textiel moet zo goed als kiemvrij terugkeren na een wasbeurt.” 

Continuïteit 

Eén van de uitdagingen voor Sarco is het zorgen voor continuïteit. “Een ziekenhuis gaat van start met nieuwe uniformen. Dan komt het erop aan om minstens vier jaar dezelfde kleding te kunnen aanleveren, wat niet zo vanzelfsprekend is. In die jaren zijn er personeelsveranderingen, er is uitval door slijtage enzovoort. Dan is er nood aan nieuwe kledij, maar die moet volledig conform zijn aan de eerste leveringen. Iedere confectioneur wil graag de opstartbestelling, weinigen zijn bereid om de kleine nabestellingen met dezelfde service te leveren.” De hoeveelheid kledingstukken wordt berekend. Vaak werken ziekenhuizen met een uitgiftesysteem, een KIA-KUA waarbij één kledingstuk door verschillende personen kan worden gedragen. Dan is het gebruikelijk om drie stuks per persoon in te zetten, maar die zijn sneller versleten door de veelvuldige rotatie. Sinds 1973 werken we samen met wasserijen die de kleding verhuren. Eén van de grote voordelen is dat alle opvolging en herstelwerk in de service inbegrepen is.  

Ecologie 

“Overheidsbedrijven zetten steeds meer in op ecologische aankopen. MVO, of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is al enkele jaren niet meer weg te denken. Het heeft impact op het milieu en op sociale criteria in eigen land, maar ook op productie-eenheden in het buitenland. De laatste jaren is er door de leveranciers van materialen een grote inspanning geleverd om alternatieven te vinden voor het traditionele polyester katoen. Voor workwear is dat de meest gangbare kwaliteit in heel wat sectoren. De reden is dat polyester heel duurzaam is en een lange levensduur kent. Katoen zorgt voor comfort. De ecologische voetafdruk van katoen is heel groot omdat je heel veel water nodig hebt voor de productie ervan. Momenteel is de meest gangbare katoenvervanger Lyocell (Tencel)een product van geregenereerde cellulose. Het wordt gemaakt van eucalyptus, een boom die snel groeit in natuurlijke omstandighedenBijkomende eigenschappen van Lyocell is dat het snel droogt en heel comfortabel is. Sarco steunt deze evolutie.”  

Alternatieven 

“Eén ding mogen wij niet vergeten, het moet industrieel wasbaar zijn. De huidige alternatieve stoffen hebben een lange selectieve weg achter de rug, het is dus een proces dat tijd vergt. Voor Zorg Leuven werken we nu met Ecogreen, weefsels die gemaakt zijn van 100% groene vezels. De klassieke polyester is vervangen door gerecycleerde polyester van petflessen. Het katoen is door Tencel vervangen. We hebben de stof getest in verschillende wasserijen en het resultaat is goed bevonden. Het is echt wel een deur die opengaat naar schitterende ecologische producten. Naast het ecologische zijn er nog andere troeven. De vezels hebben een uitstekende vochtregulerende eigenschap, zijn heel sterk en behouden hun langdurig uiterlijk. Tencel is heel zacht en voelt aangenaam aan. Het droogt ook heel snel. Als je transpireert, neemt katoen het vocht goed op, maar het opdrogen gaat langzaam. In de sportwereld kiest men daarvoor voor micropolyester, waardoor het zweet snel verdampt. Dat is ook zo bij Tencel. De vraag naar duurzame, ecologisch verantwoorde producten zit echt wel in een stroomversnelling. Dat merken we aan de vraag die we krijgen. In Nederland is dat echt wel heel erg sterk aanwezig. 

Recyclage van afval 

Sarco stapte al lang geleden af van de verpakkingen met plastic. “We stapelen onze kleding in kartonnen dozen die perfect te recycleren zijn. Voor kartonnen dozen die niet meer bruikbaar zijn, hebben we een apart circuit. Een groot deel van ons afval situeert zich in ons atelier in Tunesië waar we zowat 15% snij-afval hebben. Uit een rol stof maak je patronen met zoveel mogelijk rendementgemiddeld 85%, maar er blijft dus altijd een rest. In Tunesië vonden we een partner die het afval komt ophalen. Het wordt onder meer gebruikt voor de vulling van matrassen, maar ook voor meer hoogwaardige producten. We hebben als pluspunt dat we vooral witte stoffen kunnen aanleveren. Momenteel kijken we uit naar een oplossing om ons 100% polyester afval te kunnen scheiden en te recupereren. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kan je het toepassen voor bijvoorbeeld plastics. Het ideaal zijn vezels van dezelfde kwaliteit. Zo zou je de ‘loop’ volledig kunnen sluiten, maar dit zit nog in de onderzoeksfase.”  

Inspraak voor werknemers 

Gemiddeld duurt het een jaar vooraleer zorgmedewerkers hun nieuwe werkkledij kunnen aantrekken. In de ontwerpfase is er veel overleg over de branding van het ziekenhuis. Uniformen moeten dat ook uitstralen. Luc Sarens: “De beslissing over nieuwe uniformen worden doorgaans in een werkgroep genomen, er nemen bijvoorbeeld ook verpleegkundigen en schoonmakers aan deel. Daar wordt beslist over de stijl en functionaliteit. Dan volgt er een draagtest of een voorstelling met poppen, soms gebeurt het allebei. Werknemers kunnen hun voorkeur uitspreken en dan volgt er een draagtest. Na de maatopnames volgt de bestelling en gaan we van start met de productie. Het technisch dossier is intussen bij Sarco volledig voorbereid.  

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *