Schoonmaak in de zorg: in eigen beheer of outsourcen?

AZ Sint-Blasius Dendermonde: in eigen beheer bij rechtstreeks contact met patiënt

“Alle schoonmaakactiviteiten die rechtstreeks contact inhouden tussen patiënt en schoonmaakpersoneel worden in eigen beheer uitgevoerd. Deze activiteiten behoren tot de core-business en de primaire opdracht van het ziekenhuis. Alle schoonmaakactiviteiten in afwezigheid van de patiënt, worden geoutsourced,” vertelt Peter Bisschop, technisch-facilitair directeur AZ Sint Blasius.
“Het toekennen van een contract aan een externe schoonmaakpartner is gesteund op gunningscriteria.  Prijs en kwaliteitsborging zijn hierbij twee voorname punten. Spelen eveneens een rol: de voorgestelde schoonmaakmethode, het kwaliteitsmeetsysteem, de procesbeschrijving van de schoonmaak en de transparantie in het opspaarsysteem. Dit betekent de registratie van plus- en minwerken in het kader van een flexibele uitvoering van de strikt afgesproken taken.” Kwaliteit kan op verschillende manieren gemeten worden. “Onze schoonmaakpartner meet op twee manieren. Enerzijds is er ‘DKS = dagelijks kontrole systeem’. Dit systeem is er niet specifiek om kwaliteit te meten, maar wel om richting te geven aan kwaliteit, om het schoonmaakpersoneel te coachen. DKS kan dagelijks plaatsvinden bij verschillende schoonmaaksters.  Maandelijks wordt een VSR – KMS (Vereniging Schoonmaak Research – Kwaliteitsmeetsysteem ) -controle uitgevoerd. Dit gebeurt volgens objectieve criteria – vastgelegd in de norm – die de kwaliteit van de schoonmaak vaststellen door vooraf een minimum aanvaarbaar niveau vast te leggen.” Het AZ Sint-Blasius heeft eerder dit jaar haar deelname aan het VOKA-milieucharter toegezegd. “In het beleidsplan 2011 werd in de algemene doelstellingen het thema MVO  – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-  ook opgenomen. Het is een bewuste keuze om de ecologische aspecten van de schoonmaakproducten kritisch  – ecologie versus performantie- te bekijken in onze schoonmaakorganisatie,” verklaart Peter Bisschop.

KADER: sanitaire reiniging in AZ Sint Blasius

Dagelijks en periodiek schoonmaakprogramma

“Sanitaire reiniging gebeurt in ons ziekenhuis zowel dagelijks als wekelijks,” stelt Peter Bisschop.“Er is met andere woorden een schoonmaakprogramma dat dagelijks wordt uitgevoerd in de sanitaire cellen en er is ook een periodiek schoonmaakprogramma om sanitair te reinigen.” Het periodiek programma gebeurt wekelijks.“Een van de verschillen is het gebruik van producten bij de periodieke reiniging: er wordt dan een ontkalker gebruikt en om de toiletborstel- en houder te desinfecteren wordt een chlooroplossing aangemaakt. De dagelijkse reiniging gebeurt door middel van blauwe microvezeldoeken en een sproeiflacon met water en een dosis ‘dagelijkse sanitair reinigingsproduct’.”

Bacteriologische controles

“Één keer per kwartaal worden in ons ziekenhuis tientallen bacteriologische controles uitgevoerd.  Dit gebeurt aan de hand van rodac-plaatjes waarbij stalen worden genomen van net gereinigde oppervlakken en ook van sanitaire installaties. De plaatjes worden na staalname gekweekt en afgelezen door het labo.  Aan de hand hiervan weten we of iets bacteriologisch al dan niet aanvaardbaar is. Het labo fungeert hier als externe deskundige die de kwaliteit van de schoonmaak van de sanitaire installaties bewaakt,”besluitt Peter Bisschop.

Jessa Ziekenhuis:  schoonmaak in eigen beheer onder marktconforme voorwaarden

“De schoonmaak gebeurt bij ons in eigen beheer,” opent Marc Maes, directeur Middelen bij Jessa Ziekenhuis. “ We hanteren de filosofie dat ondersteunende diensten  – waaronder schoonmaak- bij voorkeur in eigen beheer worden uitgevoerd, onder voorwaarde dat dit marktconform gebeurt. De voordelen van schoonmaak in eigen beheer zijn legio: direct aansturen van personeel, waardoor er een directe invloed op het resultaat is; de leidinggevenden kunnen rechtstreeks communiceren met de medewerkers; grotere betrokkenheid van het personeel in kader van patiëntvriendelijkheid; extra werkzaamheden niet in regie betekent geen meerprijzen. Ook het BTW-aspect is niet onbelangrijk: externe schoonmaakbedrijven dienen 21% BTW aan te rekenen bovenop het uurloon.” Bij de uitvoering van een schoonmaakbeurt worden een aantal kwaliteitseisen nageleefd. Marc Maes: “Wat betreft technische kwaliteit worden de ruimtes conform het werkprogramma schoongemaakt. Ook de belevingskwaliteit speelt een rol. Daarnaast letten we op hygiënische aspecten:handhygiëne, persoonlijke hygiëne en de schoonmaak besmette kamers.” Bij Jessa Ziekenhuis is er volop aandacht voor ecologische schoonmaakproducten. “De nadruk ligt op een juiste dosering en het beperken van de afvalberg  door grotere verpakkingen, geconcentreerde producten, enz… Bij het gebruik van het microvezelsysteem wordt er een minimum aan producten ingezet,” besluit Marc Maes.
 
 
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.