Cleanroom Sint-Truiden

Sint-Trudo Ziekenhuis bouwt nieuwe cleanroom

Sint-Trudo Ziekenhuis krijgt een nieuwe cleanroom. Hiermee wil het de ziekenhuisapotheek toekomstbestendig maken. “Alle aspecten zullen real-time gemonitord, geanalyseerd en bijgestuurd waar nodig kunnen worden.”

De apotheek is een cruciaal onderdeel van elk ziekenhuis: patiënten worden van hieruit voorzien van de nodige medicatie voor hun behandeling. Bepaalde medicatie moet zelf bereid worden om binnen een bepaalde tijdspanne toegediend te kunnen worden, zoals bepaalde preparaten voor chemotherapie. Die preparaten kan Sint-Trudo ook in de toekomst zelf blijven maken in haar nieuwe cleanroom.

“Dankzij de realisatie van een cleanroom in ons ziekenhuis, zullen we onze oncologische patiënten ook in de toekomst op de best mogelijke wijze kunnen verder helpen.”, verklaart Joan Vlayen, hoofdarts in Sint-Trudo. “In alles wat we hier doen staat de kwaliteit van zorg voor onze patiënten voorop. Voor chemotherapie en radiotherapie zijn er complexe schema’s, die we moeiteloos op elkaar kunnen afstemmen. Iemand die chemotherapie krijgt, moet lastminute een bloedonderzoek krijgen, om de bereiding à la carte en op maat van de patiënt te kunnen doen. Zo kunnen we tot op het moment zelf aanpassingen doen in de chemo in functie van het klinisch beeld van de patiënt. Die werkwijze garandeert de beste outcome van de behandeling.”

Ingrid Stockmans, hoofdapotheker in Sint-Trudo vult aan: “Als we geen cleanroom zouden bouwen, komt die werkwijze in de toekomst in het gedrang.” Bovendien tonen laboparameters die genomen worden bij aanvang van de behandeling, in 5 à 10 procent van de gevallen aan dat de therapie uitgesteld moet worden. “Dat zou natuurlijk erg jammer zijn voor de patiënt én het zou een verspilling van dure medicatie betekenen, iets wat we als ziekenhuis uiteraard ook willen voorkomen.”

Industry 4.0

“De nieuwe ziekenhuisapotheek wordt uitgerust met ons VIX-concept”, aldus Jo Nelissen, oprichter en CEO van ABN Cleanroom Technology. “Dit concept komt voort uit een pre-engineered aanpak van de energetische en technische installaties, om zo de bruikbare ruimte te optimaliseren, de energiekosten te minimaliseren en de duur van de bouwwerkzaamheden te verkorten. Bovendien is het VIX concept Industry 4.0-ready, wat wil zeggen dat alle aspecten van de cleanroom real-time kunnen worden gemonitord, geanalyseerd en bijgestuurd waar nodig.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.