brandend maagzuur

Onderzoek bevestigt: slapen op linkerzij helpt tegen brandend maagzuur

In in Westen heeft ongeveer twintig procent van de mensen last van ernstige refluxklachten. Er bestaan verschillende behandelingen voor brandend maagzuur, en daar kan nu een doeltreffende tip aan toegevoegd worden: slapen op de linkerzij.

Arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC onderzocht de relatie tussen nachtelijk brandend maagzuur en de slaappositie. “Van leefstijlaanpassingen weten we dat ze werken, al is daar – vergeleken met medicatie -weinig onderzoek naar gedaan. Daarnaast vond ik in wetenschappelijke publicaties aanwijzingen dat slapen op de linkerzij de klachten kan verminderen. Dat klinkt logisch, want in die positie bevindt de maag zich onder de slokdarm. De zure maaginhoud kan dan minder makkelijk de slokdarm instromen”, legt hij uit.

58 patiënten met ernstige refluxklachten kregen een slangetje in hun slokdarm. Daarmee kon Schuitenmaker tijdens de slaap de hoeveelheid maagzuur meten. Ook registreerde hij zo de slaappositie. Patiënten hadden minder maagzuur in de slokdarm als ze op hun linkerzij sliepen, vergeleken met wanneer ze op hun rug of rechterzij lagen. Ook blijkt dat maagzuur sneller terugstroomt naar de maag bij een houding op de linkerzij.      

Slaaphouding stimuleren

Vervolgens onderzocht de arts-onderzoeker of slapen op de linkerzij eenvoudig gestimuleerd kan worden. Om dit te testen, kregen 100 patiënten een trilapparaat ’s nachts, dat op de borstkas geplakt werd. Bij de ene helft gaf het apparaatje gedurende de hele nacht een trilsignaal zodra ze op hun rechterzij draaiden. Zo werden zij gestimuleerd om weer op hun linkerzij te gaan liggen. De controlegroep kreeg dit signaal alleen de eerste twintig minuten. De groep die gestimuleerd werd om op de linkerzij te liggen, had minder klachten van brandend maagzuur dan de controlegroep. Bij een ander onderzoek van Schuitenmaker bleek dat patiënten die met trilapparaatje sliepen minder vaak maagzuur in de slokdarm hadden. Schuitenmaker: “Wat mij betreft hoort het advies om op de linkerzij te slapen thuis in het totale pakket aan leefstijladviezen dat artsen geven aan mensen met brandend maagzuur.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.