Typ om te zoeken

Woonzorgcentra

Slimme vloeren in woonzorgcentra detecteren wanneer een bewoner valt

Delen

“Dit kan levens redden én bezorgt het verzorgend personeel meer mogelijkheden”

 
Zorg&Techniek ging over de vloer bij het Nederlandse woonzorgcentrum Rustoord van DSV |verzorgd leven in Lisse om te gaan praten over… de vloeren. Wat er speciaal is aan de vloeren? Ze zijn uitgerust met de technologie FloorInMotion van Tarkett. Als een val gedetecteerd wordt door de sensoren, krijgen de verzorgers een melding binnen waarop ze meteen kunnen ingrijpen. Een knap staaltje toekomst dus, dat vandaag al terug te vinden is in Lisse. We praten erover met Marieke Zebregs en Léon Guijt.
 

Leon Guijt

Léon Guijt


Marieke Zebregs is Locatiemanager / Beleidsmedewerker Bestuur bij DSV | verzorgd leven, terwijl Léon Guijt er zich ontfermt over de vastgoedontwikkeling. De groep beschikt namelijk over verschillende zorginstellingen, in Katwijk, Rijnsburg en Lisse.
 
“Een tiental jaar geleden stond DSV voor een enorme opgave”, herinnert Léon zich nog goed. “We beschikken over vier woonzorgcentra, die allemaal even oud waren ongeveer, en het was onze wens om die liefst op korte termijn grondig te vernieuwen. Allemaal tegelijk, dat is een onmogelijke opgave. We hebben een volgorde opgesteld en zo onze vernieuwingsgolf in gang gezet.”
 
De gebouwen zijn of waren zo’n 50 jaar oud en dus behoorlijk traditioneel. Er was veel ruimte om de moderne technologieën die er ondertussen zijn te verwelkomen. “Ook qua communicatiesystemen en veiligheid bijvoorbeeld. Camera’s plaatsen, dat zagen we niet meteen als een optie. Je hebt enerzijds de gevoeligheden rond privacy die je moet respecteren en je ziet die camera’s overal ook duidelijk hangen, wat de bewoners geen aangename beleving bezorgt.”
 
Daarnaast wilden we nieuwe technologieën toepassen die niet alleen gericht zijn op de veiligheid van de bewoners, maar met name ook op het welzijn van de bewoner. Om te werken met een technologie waarmee het waarnemen van gedragsverandering van de bewoners kan leiden tot aanpassing van de zorg of medicatie om zo bij te dragen aan het welbevinden van de bewoners.
 

Slimme vloer overtuigde snel

Dus trok DSV de markt op om een systeem te vinden dat niet storend is voor de bewoners of het personeel, dat gemakkelijk in gebruik is maar ook qua communicatie en dat uiteraard betaalbaar blijft. “Toen kwamen we in aanraking met het principe van FloorInMotion. Het principe van de slimme vloer intrigeerde mij en ik ben dat spoor actief beginnen te volgen. Zo kwam ik onder meer terecht op een locatie in Arnhem waar ik een demo van zo’n slimme vloer kon ervaren. Met mijn vergaarde informatie en ervaringen trok ik dan terug naar ons bestuur en de eerste reacties waren positief. En zo ging de bal aan het rollen…”
 
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een dergelijk systeem, namen de mensen van DSV | verzorgd leven contact op met Tarkett, het bedrijf achter FloorInMotion. Er volgde een bezoek aan een Frans woonzorgcentrum, in Arras, waar ze al enkele maanden de voordelen van FloorInMotion kenden. “Daar werd het gebruikt onder een flexibele vloerbedekking, zoals vinyl. Ook in de badkamer”, licht Léon toe. “Maar omdat wij in de badkamer echter een harde vloerbedekking verkiezen uit één geheel, zonder voegen vanwege hygiënische redenen en vanwege de duurzaamheid, deden we eerst een test op kleine schaal. Toen we merkten dat de technologie zowel onder zachte als harde vloerbedekking perfect werkte, waren we meer dan ooit overtuigd van de mogelijkheden en de perspectieven.”
 

Voordelen voor verzorgers en bewoners

In Lisse maken ze nu al een tijdje gebruik van FloorInMotion. Hoe zijn hun eigen ervaringen? “Vroeger gingen we twee keer per nacht eens een kijkje nemen bij de bewoners in hun kamer, om te kijken of er niemand weg was of gevallen was. Op die manier maak je weleens een bewoner wakker, wat spijtig is. Dit is nu verleden tijd”, weet Marieke. “Voor onze verzorgers betekent het tijdswinst tijdens hun nachtshift nu ze deze controlerondes niet meer hoeven te doen. Zo kunnen ze hun administratie bijwerken. En als er iets gebeurt, een bewoner die valt of die op pad gaat, krijgen ze een melding waarna ze meteen kunnen ingrijpen. Ze ervaren het systeem ook als heel gebruiksvriendelijk. Het lijkt op het eerste gezicht misschien futuristisch en moeilijk, maar integendeel, je bent er vlot mee weg.”
 

Marieke Zebregs

Marieke Zebregs


De bewoners zijn onder de indruk van de snelheid waarmee verzorgers tegenwoordig kunnen ingrijpen. Marieke: “Een vrouw van 70 jaar met MS kreeg een aanval op weg naar het toilet. Dankzij het systeem waren we enkele minuten later al bij haar met de nodige hulp. Zonder dit systeem kon het bijvoorbeeld een halfuur geduurd hebben vooraleer een verzorger dit opmerkte tijdens zijn of haar ronde. Ook voor dwaalgedrag hebben we in de praktijk al de voordelen van FloorInMotion ervaren. Een van onze bewoners, die zich in de grijze aanloopzone van dementie bevindt, dwaalde in het midden van de nacht weleens naar de ontmoetingsruimte waar het middagmaal geserveerd wordt. Als een verzorger het opmerkte, dan konden we hem meteen terug naar de kamer brengen. Maar ik kan mij voorstellen dat de man daar soms vaker en langer stond dan we weten.” Nu signaleert de vloer zodra de man zijn kamer verlaat en kunnen de medewerkers hem terug naar bed brengen.
 
 

In detail: hoe werkt het concreet?

De vloeren zijn uitgerust met sensoren, die voelen wanneer een persoon uit bed stapt of als iemand zou vallen. Als een bewoner ’s nachts opstaat, dan wordt de plintverlichting automatisch ingeschakeld. Op die manier kan de bewoner zich meteen oriënteren en vermindert het ook de kans op vallen. Mochten de sensoren toch een val detecteren, dan begint de plintverlichting te knipperen. Op die manier weet de bewoner dat zijn val geregistreerd is en dat de verzorgers hiervan op de hoogte zijn. De verzorgers krijgen de melding binnen op hun smartphone of pager alsook op het centrale scherm. Ook als iemand abnormaal lang op de badkamer blijft, verwittigt het systeem de verzorgers.
 
De verzorgers kunnen zo meteen ingrijpen en het incident ook valideren. FloorInMotion maakt gebruik van een algortime dat zichzelf continu verbetert op basis van voorgaande ervaringen.
 
Personaliseerbaar per instelling of patiënt
Elke zorginstelling kan zelf bepalen wat wel of niet geregistreerd wordt, per kamer zelfs, door bepaalde parameters al dan niet aan te vinken. Zo kan ook iemands gedrag tijdelijk gemeten worden om te kijken of bepaalde slaapmedicatie effect heeft. Uiteraard zal dit niet gebeuren zonder toestemming van de bewoner zelf of de familie. Het uitgangspunt is om de zorg te verbeteren met instemming van iedereen, niet om menselijk gedrag te meten zonder motivatie. De families zijn overigens ook positief over het systeem. Het schept vertrouwen dat snelle interventies nu mogelijk zijn en ze vinden het leuk dat dit kan zonder camera’s. Want naar privacy toe geeft dat toch een beklemmend gevoel.
 
In de cloud
FloorInMotion werkt in de cloud. Valt het netwerk weg, dan logt het systeem wel de incidenten, maar geeft ze pas door als er weer internet is. Wat als er net op dat moment iets zou gebeuren? Daarom kan je, voor 100% veiligheid en zekerheid, een flankerend lokaal systeem ter ondersteuning opzetten.
 
Voor meer informatie: www.floorinmotion.com
 
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *