Art for Care

S.M.A.K brengt kunst naar ziekenhuisbed

Niet iedereen kan naar een museum gaan. Om die reden trad S.M.A.K (het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) eens buiten de museummuren. Patiënten van Ziekenhuis Geel maakten een privétentoonstelling mee vanuit hun ziekenhuisbed.

“Kunst kan patiënten in een andere wereld brengen, de basis vormen voor een goed gesprek en die welgekomen afleiding bieden”, vertelt Aline Van Nereaux van S.M.A.K. Eén voor één werden werken van Ricardo Brey, Guillaume Bijl en Navid Nuur uit een koffer gehaald op de SP-afdeling van Ziekenhuis Geel. Dat is de afdeling waar patiënten langer dan twee weken verblijven omdat ze herstellen na bijvoorbeeld een zware operatie of een ongeval. Bij ieder stuk kwam een woordje uitleg.

Patiënt René vertelt hoe hij het beleefde: ”Ik had voordien geen grote belangstelling voor kunst, maar nu is mijn interesse gewekt. Het mooiste stuk vond ik de kussensloop van Nikolaas Demoen. Vooral het gedicht dat hij erbij schreef zette me aan tot nadenken.” 

Art for Care

“Onze patiënten hebben moeilijke dagen waarop ze pijn hebben en de revalidatie nog een lange weg lijkt. Dit soort afleiding is van harte welkom”, zegt diensthoofd SP-afdeling Elke Vastmans.

Het programma draagt de toepasselijke naam Art for Care. “We tonen werk van bekende kunstenaars zoals Richard Jackson, Navid Nuur, en van jonge of minder bekende namen. Ook de vorm varieert. In onze koffer zitten tekeningen en schilderijen, sculpturen en videowerken. Het is een prikkelende collectie van verhalen, getuigenissen, poëzie, filosofische vragen en krachtige beelden”, aldus Aline Van Nereaux.

Art for Care, kunst naar ziekenhuisbed
Het werk van Nikolaas Demoen.

Een ‘healing environment’

Het is niet de eerste keer dat Ziekenhuis Geel kunst betrekt in haar zorgaanbod. “Kunst is essentieel in onze samenleving in functie van onze gezondheid en ons welzijn”, vertelt Jan Flament, CEO van Ziekenhuis Geel. “De samenwerking met S.M.A.K past in onze visie van de ‘healing environment’ die we willen creëren voor patiënten. Dat is een plek waar alle facetten van welzijn aan bod komen.”

Eerder werkte het ziekenhuis samen met Kunsthuis Yellow Art en werden optredens van jongeren in het ziekenhuis georganiseerd in samenwerking met de kunstacademie van Geel. Ook een kunstproject voor scholen hoort in dat rijtje. “We zijn niet van plan te stoppen aan alle aspecten van het patiënt-welzijn te werken. We organiseren in de maand mei nog een workshop houtsnede, ook in samenwerking met S.M.A.K en een bekende kunstenaar.”

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.