planning_studeren_zorganderstvLR.jpg

Sociale media halen studenten uit concentratie

Aan het EK voetbal willen de meeste studenten niet te veel tijd spenderen, maar de sociale media houden hen massaal uit de boeken. Als ze blokken, blijft bijna de helft permanent bereikbaar via Facebook, WhatsApp en co. Dat leert een nieuwe enquête van Teleblok bij 2.687 studenten uit het secundair en hoger onderwijs. Studenten met examenstress kunnen vanaf vandaag weer chatten met Teleblok.

‘Studeren is hard werken. Het vraagt veel concentratie en discipline om dagen aan een stuk te blokken’, zegt Teleblok-coördinator Griet Speeckaert. ‘Een goede planning kan daarbij helpen.’ De enquête leert dat twee derde van de studenten het daarmee eens is. Zij maken een studieplan op dat ze in de mate van het mogelijke opvolgen. De rest doet dat niet. ‘We houden er ons toch niet aan’, is de meest gehoorde reden.

Concentratiepeil

Studenten blijken erg ambitieus. Bijna twee derde plant meer dan een uur aan een stuk te blokken, een op de zes wil zelfs langer dan twee uur doorgaan. ‘Te lang’, vindt Griet Speeckaert. ‘Na 50 minuten daalt je concentratiepeil met de helft. Je brein gaat op zoek naar afleiding en je begint bijvoorbeeld te dagdromen. Dan moet je even van je bureau weg, een frisse neus halen, wat bewegen, enkele mensen spreken. Langer dan twee uur studeren zonder onderbreking, hou je echt niet vol.’

Dat studenten afgeleid worden, blijkt uit de cijfers. Ruim acht op de tien heeft er vaak last van, een derde zelfs heel vaak. Vooral de sociale media halen hen uit hun concentratie. Zo goed als alle studenten zeggen dat ze erdoor afgeleid worden, twee op de drie zelfs meerdere keren per dag. Dat hoeft niet te verbazen, 46 procent van de studenten blijft tijdens de blok permanent bereikbaar via Facebook, WhatsApp en co. Andere zaken die studenten van hun studies houden, zijn in volgorde van belang: dagdromen, pauzes die uitlopen, tv of internet en paniek- of piekergedachten.

Tijdrovend

Een ruime meerderheid van de studenten zegt dat ze dagelijks meer dan een uur aan sociale media spenderen, 27 procent zelfs meer dan anderhalf uur. Het EK voetbal schatten ze veel minder tijdrovend in. Bijna de helft zegt niet te zullen kijken. Wie dat wel zal doen, wil zich beperken tot de matchen van de Rode Duivels of zal enkel kijken wanneer de planning het toelaat.

‘Het is goed dat studenten steun bij familie of vrienden zoeken. Dat kan via sociale media, maar misschien nog beter in levenden lijve’, zegt Griet Speeckaert. ‘De smartphone aanlaten terwijl je blokt, is geen goed idee. Het toestel verleidt je om er gedurig naar te kijken. Dat beseffen studenten ook. De meest voorkomende tip die ze zelf geven tegen afleiding, is: leg die smartphone ergens waar je hem niet kunt horen of zien.’

Teleblok-chat

Op www.teleblok.be staan een pak tips om studieplannen op te maken en afleidingen tijdens het studeren te vermijden. Studenten kunnen er ook gratis en anoniem chatten met Teleblok. Dat kan tot en met 23 juni dagelijks van 18 tot 23 uur.

Tot 23 juni zijn studenten opnieuw welkom in de blokpunten van Teleblok waar ze samen kunnen blokken zonder afleiding. Je vindt blokpunten in Kortrijk, Roeselare, Leuven en Hasselt.  Meer info en inschrijving op www.teleblok.be/blokpunten.

Bron: CM – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.