Typ om te zoeken

In the spotlight

Special Olympics Belgium Nationale Spelen 2019 afgesloten met grote ambities voor volgend jaar

Delen

Na alweer een succesvolle editie van de Nationale Spelen nemen vandaag 3.463 atleten met een verstandelijke beperking afscheid van gaststeden Beveren en Sint-Niklaas. Het einde van deze 37ste editie werd gevierd met een grootse Sluitingsceremonie waar alle vrijwilligers, coaches en atleten deze sportieve vierdaagse in stijl afsluiten. Volgend jaar neemt Antwerpen de fakkel over, exact 100 jaar nadat het ook de ‘grote’ Olympische Spelen organiseerde. Het is de ambitie van Special Olympics Belgium om tegen dan niet minder dan 20.000 atleten met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen.

De laatste wedstrijden van deze vierde en laatste dag van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen vonden plaats onder een zon die even enthousiast scheen als de deelnemende atleten. Daarmee zijn alle competities afgesloten, en alle medailles uitgereikt. Daarnaast stonden vandaag ook weer twee Unified Sports op het programma binnen de Radio 2 Play Unified Experiences. Zo was er in de dojo van de Sportzone Beveren de try-out van het karate; de Clementwijk in Sint-Niklaas was dan weer het parcours voor een wielerwedstrijd.Eén van de deelnemers aan deze wedstrijd was Piet Steel, voorzitter van Special Olympics Belgium: “Samen fietsen met zulke enthousiaste atleten laat een onvergetelijke indruk na. Die energie neem je zelf helemaal over. Je wordt er immens gelukkig van. Ik heb er nu zes jaar voorzitterschap op zitten, maar doe er straks met plezier nog een termijn van drie jaar bij. In die komende tijd willen we nog meer mensen met of zonder verstandelijke beperking samen aan het sporten krijgen. In deze tijden zorgen we zo mee voor een boodschap van hoop en van echte inclusie.”

Dat er extra Unified Sports op het programma staan, is met andere woorden niet toevallig. Sociale inclusie is al langer een speerpunt voor Special Olympics Belgium. Atleten met een verstandelijke beperking samen laten sporten met atleten zonder is hiervoor een uitstekende manier. Tot op heden maakten voetbal, netbal, atletiek, zeilen en badminton deel uit van de officiële competitie. Dit jaar waren er ook try-outs voor baseball, yoga, golf, rugby, cycling en karate.

Zehra Sayin, CEO Special Olympics Belgium: “Vandaag bereikt Special Olympics Belgium 17.573 atleten. De doelstelling sinds 2015 (toen spraken we van zo’n 12.500 atleten) is om 20.000 personen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen tegen het jaar 2020. Dat gaan we onder andere doen door meer dan ooit in te zetten op Unified Sports: inclusie ‘on the field’ is waar wij voor gaan. Wij nodigen iedere sporter in het land uit om samen te sporten met mensen met een verstandelijke beperking. Daarvan zijn er in ons land zo’n 165.000. Ze willen niet per se allemaal sporten, maar de vraag is groot. Alleen volgde het aanbod niet altijd. Daar hebben we mee verandering in gebracht. Onder meer dankzij onze Dare To Sponsor-campagne, waarmee we de bedrijfswereld ook hebben meegekregen. Tenslotte moeten ook de middelen mee groeien met de toenemende vraag naar begeleiding en accommodatie.”

Werk genoeg dus voor de Special Olympics Belgium, maar dat werk stopt niet in 2020. Zehra Sayin: “We hebben ook al nieuwe plannen richting 2024, wanneer we een echte ‘actor of change’ willen zijn. We willen de kwaliteit van het sportaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking verhogen, hun toegang tot gezondheid bevorderen en ook het onderwijs, en dan meer bepaald kinderen uit het lager onderwijs, laten kennismaken met wat wij doen. Bijvoorbeeld door ze als ‘unified school’ op regelmatige basis te laten samen sporten met kinderen met een beperking. Jong beginnen is volgens ons de beste manier om op lange termijn inclusie te bevorderen. Maar daar vertellen we volgend jaar in Antwerpen meer over.”

Antwerpen 2020

Volgend jaar is het dus aan Antwerpen om te bewijzen dat het opnieuw klaar is voor dit event vol pure emoties en uitstekende sportprestaties. In 2014 was de Scheldestad al het kader voor de Special Olympics Europese Zomerspelen. De keuze voor Antwerpen is geen toeval: in 2020 is het namelijk exact 100 jaar geleden dat het gaststad was voor de ‘grote’ Olympische Spelen. De lat voor de volgende editie ligt alvast hoog.

Eddy Beckers, National Games Director van Special Olympics Belgium: “Ik ben bijzonder tevreden over de voorbije vier dagen. En dat komt niet alleen door het mooie weer. Als organisatie hebben we opnieuw stappen vooruit gezet. Op sportief-organisatorisch vlak, maar ook wat betreft het onthaal van de vrijwilligers. En dat laatste is maar goed ook: zij vormen de ruggengraat van de Nationale Spelen. Dat het zeilen voor het eerst op het programma stond, is een grote opsteker. En ik ben blij dat we daar ook volgend jaar kunnen voor zorgen. Aan die editie, die ook weer plaatsvindt tijdens het hemelvaartweekend, beginnen we trouwens morgen al meteen te werken.”

Traditiegetrouw stond op deze slotdag ook de uitreiking van de Dopchie-prijs gepland. Bij de clubs nam Embarquement Immédiat uit Luik de prijs mee naar huis. Bij de individuele atleten was Mieke Denayer (sportclub Dais) uit Gooik de winnares. Deze prijs, uitgereikt door het Fonds Antoine Dopchie is een belangrijke erkenning voor clubs en individuele personen die zich inzetten om de zwemsport te bevorderen bij mensen met een beperking.

Special Olympics Belgium Nationale Spelen 2019 in enkele cijfers

De afgelopen drie competitiedagen tekenden 3.463 atleten en zo’n 1.200 coaches vanuit 320 clubs in België present. Daarmee is en blijft dit multisportevenement een van de grootste van ons land. Het brengt om en bij de 10.000 personen samen en dankt zijn welslagen voor een groot deel aan

de doeltreffende medewerking van 1.800 vrijwilligers per dag. Uit alle hoeken van het land kwamen ze ook dit jaar weer toe om de organisatie in goede banen te helpen leiden. Bovendien is er een Olympisch dorp, een familie-onthaal en een VIP- en personthaal. Er is huisvesting voor 2.700

atleten, coaches, scheidsrechters en vrijwilligers, plus een shuttledienst voor de deelnemers en het publiek voorzien. De cateringdienst zorgt dan weer voor 5.300 warme maaltijden en 15.000 lunchpakketten.

Intussen is de  Sluitingsceremonie om de Nationale Spelen 2019 in schoonheid af te sluiten net afgerond. Er werd nogmaals hulde gebracht aan alle deelnemers en aan de winnaars van de  medailles die in de twintig sporttakken en vijf unified competities zijn uitgereikt: sportspelen, basketbal, triatlon, zwemmen, bowling, wielrennen, aangepaste fysieke activiteiten, paardrijden, floorball, gymnastiek, judo, motorische activiteiten, bocce, tennis, tafeltennis, zeilen (ook unified), netbal (ook unified), atletiek (ook unified), badminton (ook unified), voetbal (ook unified).

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *