Omdat het thema onder de collega’s moeilijk bespreekbaar is, weten de meeste specialisten niet goed hoe ze hun depressie of burn-out moeten aanpakken. “De meesten hebben de neiging het te minimaliseren en nemen daardoor ook geen maatregelen om problemen te voorkomen,” legt professor Patrick Ferdinande van UZ Leuven uit in het vakblad ‘Trends voor de Specialisten’. De artsen vinden ook dat hun beroep hen volledig in beslag neemt, zodat er weinig of geen tijd overblijft voor een kwalitatief sociaal leven. Net die intensiteit van het beroep is de oorzaak van een burn-out of depressie.
Zelfrelativering
Uit de resultaten blijkt dat vooral jongere artsen het slachtoffer zijn van deze trend en soms moeilijk om kunnen met het gevoel in hun werk te verzuipen. De studie toont niet aan of het psychisch slecht gevoel waar één op de drie specialisten mee sukkelt, ook een impact heeft op het professioneel handelen.
Professor Ferdinande raadt zijn collega’s aan af en toe wat meer afstand te nemen van hun beroep, wat aan zelfrelativering te doen en ook regelmatig te sporten.